Un elev din Argeș a obținut cel mai mare punctaj la ediția din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Informatică: Tânărul are de ales între universități de prestigiu din Occident, dar spune că își dorește să se întoarcă în România

Publicat: 10 09. 2016, 13:24
Foto: epitesti.ro

Un licean din Argeș este a obținut cel mai bun punctaj la ediția a XXVIII-a a Olimpiadei Internaţionale de Informatică, organizată în luna august, în Rusia, informează Adevărul.

Costin Oncescu, elevul considerat numărul 1 la informatică la nivel mondial s-a hotărât deja ca peste doi ani, atunci când va termina liceul, să studieze la o universtitate din Occident. Cel mai probabil, el va opta pentru una dintre marile instituții de învățământ superior din Marea Britanie, dar nu este excus să ia în calcul și posibilitatea de a se pregăti la o universitate din SUA. Tânărul susține că și în țara noastră ar putea avea parte de o pregătire bună în domeniul informaticii, dar că procesul ar fi unul mai de durată și mult mai obositor.

Elev al Colegiului Naţional „Dinicu Golescu“ Câmpulung, Costin a obținut anil acesta rezultate de-a dreptul impresionante: aur la Olimpiada Naţională de Informatică, aur la Balcaniada de Informatică – seniori, aur la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară „Tuymaada“ și argint la Olimpiada Internaţională de Informatică desfăşurată la Kazan.

„Este cel mai bun rezultat pe care l-am obţinut până acum la competiţiile internaţionale şi aceasta pentru că Olimpiada Internaţională reuneşte competitori din cele mai multe ţări ale lumii. La această ediţie au participat 80 de ţări reprezentate de cei mai buni patru elevi din fiecare dintre ele, liderii fiind, ca întotdeauna, chinezii. Ţinând cont că am fost la prima participare şi că eram şi printre cei mai mici elevi, consider că rezultatul obţinut de mine este unul foarte bun“, a declarat Costin Oncescu.

Tânărul susține că a obținut aceste performanțe cu multă muncă și pasiune.

„Secretul e să fii hotărât, perseverent şi, bineînţeles, să fii descoperit la momentul potrivit de către omul potrivit. Am avut şansa ca, în clasa a IV-a, domnul profesor Octavian Dumitraşcu să vadă în mine un posibil informatician foarte bun. Apoi, informatica a devenit pentru mine o pasiune, astfel încât orele de muncă nu mi s-au părut niciodată prea multe sau prea obositoare“, a povestit elevul olimpic.

În ceea ce privește studiile în străinătate, Costin spune că are mai multe argumente în favoarea unei astfel de alegeri.

„În primul rând, ca şi în liceu, munca individuală este foarte importantă. Din păcate, în România, timpul rămas pentru aceasta este aproape inexistent, dat fiind faptul că sunt mult prea multe ore de curs, uneori chiar opt ore pe zi. Ceea ce este cel mai grav este faptul că în România s-a ajuns ca, atunci când ai un anumit număr de absenţe la un curs, nota din examen să nu mai plece de la 10. Mi se pare normal să fie alegerea ta dacă vrei să participi la un curs sau dacă vrei să te pregăteşti singur pentru examen“, a declarat Costin.

Totuși, acesta susține că după terminarea facultății se gândește să se întoarcă în România.

„Opţiunea mea de a studia în străinătate nu implică faptul că nu am de gând să mă întorc în România ci, din contră, aş vrea să revin să fac ceva deosebit. Sper ca peste ani, informatica să-mi aducă satisfacţia muncii împlinite. Îmi doresc astfel să las ceva în urmă, poate chiar aducându-mi contribuţia la o inovaţie în domeniul medical“, a mai declarat Costin Oncescu.