Un echipament vital pentru reactorul nuclear pe care rușii îl construiesc în Ungaria se află în România: „Termenul de livrare depinde de nivelul apelor Dunării”
Şeful diplomaţiei ungare, Péter Szijjártó, a oferit detalii despre investiţia de la centrala nucleară Paks, unde nouă sute de oameni lucrează deja la faţa locului. Acesta a dezvăluit că un echipament important pentru proiect de 750 de tone, necesar pentru funcționarea reactorului nuclear pe care rușii îl construiesc în Ungaria se află acum în România.
Noi detalii despre centrala nucleară construită de ruși la Paks
„Aşteptăm sosirea sa într-o săptămână sau două. Motivul pentru care sunt, deocamdată, un pic nesigur este că termenul de livrare depinde de nivelul apelor Dunării, respectiv nu ştim exact nici cât de rapidă va fi transbordarea de la Porţile de Fier”, a explicat ministrul ungar de externe, potrivit hirado.hu.
„În perioada de vârf, numărul oamenilor care lucrează pe şantier va fi de opt-zece mii”, a relatat ministrul.
„Dacă cineva se uită la cine lucrează acolo, va vedea că pe lângă antreprenorul principal rus sunt prezente companii vest-europene, americane şi maghiare, acestea conlucrând în armonios în vederea realizării investiţiei”, a subliniat Szijjártó.
Se lucrează de zor la consolidarea solului, ceea ce este crucial pentru siguranţa construcţiei, fiind planificată forarea unui număr total de 76 000 de piloni, dintre care peste 20 000 au fost executaţi deja.
De asemenea, consolidarea solului de sub viitoarea insulă nucleară a ajuns deja la 82%, ceea ce a creat oportunitatea de a începe testele pentru extracţia completă a solului până la o adâncime de 23 de metri.
Potrivit lui Szijjártó, aceste procese sunt cruciale pentru turnarea primului strat de beton, care ar putea avea loc în următoarele luni.
Oficialul ungar a precizat, de asemenea, că pe lângă lucrările de la faţa locului are loc şi producerea elementelor cu timp mare de producţie. Un astfel de element este vasul reactorului, a cărui forjare durează trei ani, proces care se desfăşoară de luni de zile, lângă Sankt Petersburg, iar celălalt element este capcana de topire a zonei, care a fost finalizată recent.
Acesta din urmă este un echipament imens, de 750 de tone, care se află deja pe o navă care în acest moment se deplasează pe tronsonul românesc al Dunării, înspre Ungaria, a informat Szijjártó.
În cele din urmă, Péter Szijjártó a subliniat că securitatea investiţiei este garantată de faptul că guvernul maghiar a reuşit să obţină scutirea completă a investiţiei de la Paks de orice fel de sancţiuni ale Uniunii Europene.