Un dosar penal a fost deschis după ce restaurarea unui muzeu din Șcheii Brașovului a eșuat. Care au fost motivele care au dus la acuzarea proprietarilor

Publicat: 24 09. 2024, 16:45
Actualizat: 24 09. 2024, 17:26
Sursa foto: Facebook - Manea Alexandra Gabriela

Renovarea muzeului „Prima Școală Românească”, din Brașov, este anchetată de Poliție, după ce lucrările au început înainte de primirea vreunui aviz, așa cum prevede legea în cazul monumentelor de clasa A.

Motivele care au stat la baza deciziei de a opri lucrările de renovare

Lucrările de renovare au fost oprite, după ce mai mulți experți în restaurarea monumentelor istorice au observat neregulile care se întâmplau pe șantier: cablurile electrice erau îngropate în decorurile murale,  ornamentele erau refăcute din ipsos, iar picturile murale vechi, din secolul al XVIII-lea, erau răzuite cu șpaclul, conform Știrile ProTv.

„Se poate vedea traseul cablurilor noi care au fost trasate prin pereţi, distrugându-se o parte din decorul pictat. Aceste uși păstrează decorul original de secol 18. Acuma ele sunt complet decapate, adică tot aceast finisaj istoric a fost înlăturat, au fost aduse la aspectul unor simple uși de lemn”, declara Marina Iliescu, arhitect expert monumente istorice, pentru Știrile ProTv.

Lucrările de renovare vor reîncepe, abia după ce proprietarii fac dovada deținerii documentelor necesare și pe șantier ajung specialiști în restaurare.

Declarațiile responsabililor pentru distrugerile produse

„Ne străduim să facem lucrurile cât mai bine și să nu stricăm”, declară Sebastian Pârvu, directorul muzeului „Prima Școală Românească”, pentru Știrile ProTv.

Atât muzeul „Prima Școală Românească”, cât și alte două clădiri pentru renovarea cărora s-a cerut finanțare, aparțin de Biserica Sfântul Nicolae. Preoții au obținut bani pentru realizarea acestor lucrări din partea Consiliului Județean Brașov, care a alocat complexului muzeal Scheii Brașovului, în ultimii 3 ani, un total de 460.000 de lei. Reprezentanți ai Consiliului Județeau Brașov nu au verificat niciodată lucrările pentru care au decontat acești bani, astfel că, pentru această ultimă lucrare, preoții de la Biserica Sfântul Nicolae au contractat o firmă de construcții cu doar doi ani vechime.

„Din ce îmi arătați văd niște elemente care sunt îngrijorătoare, dar trebuie să vedem exact ce am finanțat noi acolo”, declară Ciprian Sterpu, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, pentru Știrile ProTv.

Ministerul Culturii, înștiințat de această situaţie în urmă cu şapte luni, confirmă faptul că renovarea a început fără avize și că lucrările au fost oprite până la intrarea în legalitate.

În ce stare se află acum Muzeul „Prima Școală Românească” și ancheta deschisă de Poliție

Poliția a deschis un dosar penal pentru distrugerile deja provocate.

Muzeul este închis temporar, iar jurnaliștilor și echipei de filmare nu le-a fost permis accesul în clădire.