Un dispozitiv de eliminare a SARS-CoV-2 din aer, creat de români, testat și sigur

Un dispozitiv de eliminare a SARS-CoV-2 din aer, creat de români, testat și sigur
Foto: facebook.com/tarom.ro

O companie românească a creat un dispozitiv de decontaminare a aerului care elimină SARS-CoV-2. Mai mult, dispozitivul poate fi folosit 24 din 24 de ore, inclusiv în prezența oamenilor, în încăperi, fără nici un fel de efect advers.

Dispozitivul, care funcționează cu raze UV, nu produce vătămări ale ochilor și pielii, așa cum se întâmplă cu lămpile UV, scrie newsweek.ro. Dispozitivul folosește tot raze UV care ucid nu doar SARS-CoV-2, ci și multe alte bacterii și virusuri, dar razele UV nu sunt expuse vederii.

Dispozitivul creat de compania românească este un cilindru din inox alimentar/sanitar care se montează pe tavane, la o înălțime de minimum 2,4 metri. La capete, cilindrul are suprafețe plane cu fante îndreptate în sus, astfel încât în nici un moment razele UV nu pot intra în contact cu ochii sau cu pielea persoanelor.

Principiul de funcționare este extrem de simplu: printr-un capăt al cilindrului intră aerul din încăperea în care dispozitivul este montat; aerul trece prin cilindru și, astfel, este supus acțiunii razelor UV, deci decontaminat, așadar SARS-CoV-2 este eliminat; aerul iese în încăpere pe la celălalt capăt al cilindrului, curat, în încăpere.

Potrivit lui Victor Cotrutz, co-fondator al companiei producătoare a dispozitivului, Alfa Tech Med Care, nu există nici riscul intoxicării cu ozon. “Unele dispozitive care emit raze UV produc și ozon, gaz care, peste anumite limite, este foarte toxic. Dispozitivul nostru, însă, nu produce ozon, deci poate funcționa 24 din 24 de ore, inclusiv în prezență umană, fără nici un fel de risc pentru sănătate”, a spus Cotrutz pentruNewsweek România.

Rezultatele sunt spectaculoase: atât în cazul SARS-CoV-2, cât și în cazul virusului gripal, al Enterobacter, al Escherichia coli și al multor altora, eficiența a fost de 99,99% după nici două ore de filtrare a aerului de către dispozitivul cu raze UV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`