Un deputat din Republica Moldova despre care se credea că este răpit și sechestrat, găsit în siguranță la Iași de polițiștii români. Politicianul spune că nu cunoaşte persoana care ar fi făcut sesizarea
Deputatul din Republica Moldova, Ștefan Gațcan, despre care se credea că a fost răpit și sechestrat, a fost găsit în siguranță de Poliția Română pe raza județului Iași. Deputatul a respins toate informațiile care au circulat în spațiul public despre o eventuală răpire a sa, precizând că acestea nu sunt adevărate. De altfel, potrivit zdg.mdpolițiștii români s-au mobilizat și l-au găsit pe Ștefan Gățcan după ce au primit o sesizare privind o posibilă răpire a politicianului moldovean.
Ștefan Gațcan, în centrul unui scandal politic în Republica Moldova după ce a anunțat că părăsește partidul lui Dodon
Ștefan Gațcan a provocat un imens scandal politic la Chișinău după ce pe 30 iunie 2020, a anunțat că părăsește fracțiunea PSRM controlată de Igor Dodon, și că aderă la Pro-Moldova, controlat de Adrian Candu. La o zi după acest anunț deputatul s-a răzgândit și a precizat că rămâne în PSRM, dar renunță la mandatul de deputat.
Ulterior, s-a aflat că Ștefan Gațcan a părăsit teritoriul Republicii Moldova, informația fiind confirmătă și de premieurl Ion Chicu. Scena politică de la Chișinău a fost în fierbere după ce deputatul grupului Pro Moldova Sergiu Sârbu a declarat pentru Jurnal.md că Ștefan Gațcan a fost sechestrat și impus să semneze cererea de demisie, fiind amenințat de către deputații socialiști.
„Domnul Gațcan a fost sechestrat, practic răpit, izolat de deputații socialiști și cu amenințare, cu șantaj a fost impus cu forța să semneze cererea de demisie. Până la acest moment nu știm locul aflării a acestuia, suntem în căutarea lui deoarece este o infracțiune ce se întâmplă”, a menționat Sergiu Sârbu.
După mai multe discuții, dar și acuzații de șantaj și sechestrare, Ștefan Gațcan apărea într-un video, postat pe pagina sa de Facebook, în care spunea că este bine, dar va lipsi o anumită perioadă.
În scandal a intervenit și șeful statului moldovean, Igor Dodon, care a relatat că Ștefan Gațcan i-ar fi povestit că i s-au propus să ia bani pentru a părăsi PSRM și a trece în altă fracțiune, iar ulterior, el a făcut acest pas: „Știu că a avut o discuție cu colegii la fracțiune și a depus cererea de părăsire a Parlamentului RM. Dat fiind faptul că dânsul a spus colegilor că sunt riscuri asupra sănătății dumnealui, președintele fracțiunii PSRM mi s-a adresat cu o cerere să îi asigurăm pază, pentru că avea frică pentru viața sa. Cei care l-au scos și l-au impus câteva zile în urmă să scrie cerere, nu știu, el se temea. I-am dat pază de stat și i-am spus că paza se oferă oricărui deputat care este amenințat. Dumnealui a avut nevoie de pază de stat doar până la frontieră. SPPS m-a informat că a vrut suport doar până la ieșirea din țară, în ce direcție a plecat nu cunoaștem. Cu soția și copiii a plecat omul din țară, a spus că de pază mai departe nu are nevoie. A fost decizia dumnealui, să depună cerere, să renunțe la mandat și să plece din țară”.
Pe data de 5 iulie, Poliția Română a primit o sesizare privind sechestrarea deputatului moldovean pe raza județului Iași. Ulterior, declarația a fost redirecționată către Inspectoratul de Poliție Județean Iași care a pornit cercetările.
Inspectoratul de Poliție Județean Iași a efectuat verificări și l-a contactat pe Gațcan, „care a declarat că aspectele sesizate în reclamaţie nu sunt reale şi că nu cunoaşte persoana care ar fi făcut sesizarea”, transmite zdg.md.
Curtea Constituțională din Republica Moldova: Alegerile parlamentare anticipate nu pot avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale
Ștefan Gațcan a fost găsit de autoritățile române, în ziua în care Igor Dodon a primit o grea lovitură din partea Curții Constituționale a Republicii Moldova. Mgistrații au decis că alegerile parlamentare anticipate nu pot avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.
Totodată, CCM a stabilit că dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui R. Moldova este interzisă în orice circumstanță.
De asemenea, dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui republicii, în cazul în care în această perioadă președintele demisionează și sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului, este interzisă.