Un cuțit chirurgical care poate detecta cancerul uterin revoluționează lumea medicală

Un cuțit chirurgical care poate detecta cancerul uterin revoluționează lumea medicală
Foto simbol: Pixabay

Un cuțit chirurgical revoluționar care „simte tumorile” poate diagnostica cancerul uterin în câteva secunde, o descoperire care ar putea permite ca mii de femei să primească mai repede ajutor medical.

Cuțitul care „simte tumorile” poate detecta cancerul uterin în câteva secunde

Experții de la Imperial College London au descoperit că iKnife, un dispozitiv care este deja utilizat pentru tratarea cancerului de sân și a cancerului cerebral, poate detecta cu precizie prezența cancerului endometrial.

„Dispozitivul iKnife a diagnosticat în mod fiabil cancerul endometrial în câteva secunde, cu o precizie de diagnosticare de 89%, reducând la minimum întârzierile actuale pentru femei în așteptarea unui diagnostic histopatologic”, a scris echipa de cercetători în revista Cancers.

„Descoperirile prezentate în acest studiu pot deschide calea pentru noi căi de diagnosticare”.
iKnife utilizează curenți electrici pentru a face diferența între țesuturile canceroase și cele sănătoase, analizând fumul emis în momentul în care țesutul biopsiei este vaporizat, după ce a fost îndepărtat din uter.

Cercetătorii au precizat că eficiența sa a fost dovedită folosind mostre de țesut de biopsie de la 150 de femei cu suspiciune de cancer uterin, iar rezultatele au fost comparate cu metodele actuale de diagnosticare.

Echipa intenționează să lanseze un studiu clinic de amploare, care ar putea duce la generalizarea utilizării sale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`