Un cunoscut retailer de modă a cerut insolvență

Un cunoscut retailer de modă a cerut insolvență

Omul de afaceri Romeo Pomponiu, în vârstă de 66 de ani, a cerut în instanță insolvența Steilmann România, rețea locală de magazine de confecții cu afaceri de 30,8 milioane de lei în 2018, conform ultimului bilanț, informează Profit.ro.

Comerțul a fost grav afectat la nivel global de criza sanitară declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2, astfel că majoritatea retailerilorau fost nevoiți să se mute în online, după ce le-au fost închise magazinele, în contextul combaterii răspândirii virusului. Cu toate acestea, patronii se plâng că au înregistrat venituri foarte mici în comparație cu cheltuielile pe care pe au.

Pe fondul crizei pandemice, și alți mari jucători precum Debenhams, Neiman Marcusși JC Penney și-au cerut insolvența sau falimentul, dar în alte țări.

Cu toate acestea, Steilmann este primul nume important de pe piața de retail din România care apelează la insolvență în contextul pandemiei de Covid-19.

Retailerul german Steilmann este unul dintre primii marijucători din România care au pătruns pe piața locală după 1989

Cu ceva timp în urmă, afaceristul Romeo Pompoiu anunța închiderea fabricii de confecții Modexim din Craiova,fost furnizor pentru branduri ca Louis Vuitton și Burberry, și concedierea colectivă a tuturor celor circa 300 de angajați, argumentând prin pierderile lunare înregistrate constant.

Fabrica Sib Dress din Sibiu, care producea pentru Steilmann, închisă

În luna martie, Pomponiu a decis închidereafabriciide confecții Sib Dress din Sibiu, un business de peste 10 milioane lei.

Decizia, neașteptată, a fost argumentată prin faptul că nu mai pot fi acoperite costurile lunare de funcționare.

În urma acestei operațiuni, aproximativ 140de angajați din Sibiu au rămasfără loc de muncă.

În mai 2019 a fost semnată de către ANAF o decizie de reeșalonare a datoriilor, în cuantum de 1,4 milioane lei, incluzând majorări, penalități și dobânzi, și garantarea plății acestora prin sechestru asigurator asupra mașinilor și utilajelor fabricii.

Fabricaa fost înființată în anul1992, fiind desprinsă din fosta fabrică Steaua Roșie.

Directorul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) din Sibiu, Eugen Iordănescu, crede că închiderea acestei fabrici nu este un fenomen izolat, fiind o problemă mai mare a producătorilor de haine din România, care s-au bazat doar pe costuri mici de producţie, ceea ce nu mai este cazul în prezent.

”Este una din cele mai sensibile forme de activitate, pentru că, dacă o parte s-au bazat pe lohn şi pe producţie de piaţa externă, toate acestea fug spre Est, de ani şi ani de zile.”, a declarat Eugen Iordănescu, la acel moment.

Romeo Pomponiu este cunoscut în mediul de afaceri ca proprietar al lanțului de magazine de îmbrăcăminte Steilmann, care înainte de criza economică din 2008 deșinea o poziție dominantă în piață.

În 2001, Pomponiu era creditat de Forbes cu o avere de 14-15.000.000 de euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`