Direcția Națională Anticorupție a anunțat un dosar în care sunt implicați 12 suspecți, inclusiv un consilier local și angajați ai Primăriei Bacău și Căminului de Bătrâni.
Suspecții sunt bănuiți de săvârșrea, în formă simplă și continuată, a unor infracțiuni de constituirea unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, forma participației penale fiind autoratul, instigarea respectiv complicitatea.
„La începutul anului 2022, suspecții Diaconu Eusebiu – Iancu, Ilie Diana și I. V. R., ar fi constituit o grupare infracțională, sprijinită de către suspecții Dimofte Magda și Bostan Sorin, ce ar fi acționat în mod coordonat până în luna decembrie 2023, în scopul fraudării procedurilor de achiziții publice și obținerea unor foloase necuvenite de către membrii grupului”, spun procurorii anticorupție.
„În contextul menționat mai sus, suspectul Diaconu Eusebiu – Iancu, în calitate de consilier în cadrul Consiliului Local Bacău, la diferite intervale de timp și în interesul grupului, ar fi promovat direct sau indirect, mai multe proiecte de hotărâri în cadrul Consiliului Local al Municipiului Bacău pentru asigurarea fondurilor necesare Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău și Școlii Gimnaziale «Constantin Platon» Bacău, instituții publice «selectate» de membrii grupării pentru a fi implicate în activitatea infracțională”, mai notează DNA.
„După alocarea fondurilor, suspecții Dimofte Magda și Bostan Sorin, beneficiind și de ajutorul celorlalți suspecți, cu încălcarea prevederilor legale (fără o consultare efectivă a ofertelor de preț de pe platforma SEAP și prin acceptarea ofertelor de preț cu o valoare mult mai mare inserate pe platformă) ar fi încheiat cu S.C. Orion Mob S.R.L., S.C. Raldia Distrib S.R.L. și S.C. Casa Decor Online S.R.L., controlate de oamenii de afaceri menționați mai sus, mai multe contracte de achiziții publice. Aceste demersuri ar fi avut ca finalitate prejudicierea bugetului de stat cu suma de 1.178.611 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru societățile respective”, se mai arată în același comunicat.
DNA a precizat că au fost dispuse mai multe măsuri asiguratorii. Potrivit procurorilor, au fost indisponibilizate efectiv active ce aparțin suspecților cercetați până la concurența integrală a prejudiciului adus bugetului de stat, respectiv bunuri imobile (case și terenuri), precum și sumele de bani identificate și existente în conturile bancare deschise la diferite instituții financiare.