Un chinez din Shenzhen, ascultător al postului de radio Radio România Internațional, din România, a câștigat o vacanță de o săptămână pentru două persoane în județul Bistrița-Năsăud, în urma paricipării la un concurs.
Bărbatul este un om de afaceri chinez și nu a ajuns niciodată în România, conform stirileprotv.ro.
Pentru a se înscrie în concurs, Liu Fajian a avut de raspuns la trei Întrebari: care este reședința județului Bistrița-Năsăud; cum se numește lacul artificial de la poalele Munților Călimani și ce personaj celebru de roman și film își leagă numele de acest județ. Cele trei răspunsuri corecte – Bistrița, Colibița și Dracula – i-au adus chinezului oportunitatea de a vizita toate aceste locuri și de a se întalni cu autoritățile locale.
Marele câştigător, Liu Fajian, argumenta participarea la concurs:
"Am fost fermecat de frumuseţea munţilor şi râurilor din România! Dunărea cea albastră, Carpaţii maiestuoşi şi Marea Neagră, atât de splendidă, sunt cele trei mari comori ale României. Lanţul carpatic, numit şi coloana vertebrală a ţării, se întinde pe mai bine de 40% din teritoriul României. Frumuseţe, maiestuozitate, mister! Mai este şi cădura, onestitatea, felul prietenos de a fi al românilor. Toate acestea, în ochii mei, înseamnă plăcerea deplină de a vedea o ţară atât de diferită. De când China şi România au stabilit relaţii diplomatice pe 5 octombrie 1949, cele două ţări au menţinut fără întrerupere relaţii de colaborare prieteneşti. Eu sper ca prietenia dintre cele două popoare, român şi chinez, să dureze veşnic!"
Concursul a fost organizat de Radio România Internațional, cu sprijinul Primăriei municipiului Bistrița, Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Uniunii Artiștilor Plastici-filială Bistrița, Protopopiatului ortodox român Năsăud, Muzeului de artă comparată din Sângeorz-Băi și Fundației "Societatea de concerte".
Lista câştigătorilor
Cele 40 de Menţiuni au revenit ascultătorilor sau utilizatorilor de Internet: Vitaliy Yefimenko şi Marina Kvetko, din Belarus, care au scris Secţiei Române în limba română, Dieter Langguth, din Germania, Yasmany Machado McCarthy, din Cuba, Juan Franco Crespo, din Spania, Paulo Roberto Angélico şi soţia sa Elizabeth Krause din Brazilia, Salim Sabah Al-Saray, din Irak, Sami Ahmad Mosad, Egipt, Jamilla Bekkai, din Maroc, care a scris Secţiei Franceze, Nikolai Larin şi Ivan Lebedev, ambii din Rusia, Jin Tao, Wu Xuan, Ji Yuan, Kevin Zhao, Gong Yudie şi Jiang Tao, toţi 6 din China, Ileana Petitti, Sara Souberan, Roberto Carrus, Diego Sinis, Bruno Feruda şi Cesare Cadeddu, toţi 6 din Italia, Keith Simmonds, din Franţa, ascultător al programelor în engleză, Roberta Selesky, Pruit Hall şi Lee Ri, toţi 3 din SUA, Henk Poortvliet, respectiv Maria şi Robert Ackx, toţi din Olanda, C.O. Agboola, din Nigeria, Satyaki Sarkar, Mitul Kansal, Hebarani Sarkar, Muhammad Najim şi S.B. Sharma, toţi 5 din India, Brian Kendall şi Grant Skinner, ambii din Marea Britanie, Amir Jameel şi Javed Iqbal, ambii din Pakistan, Thein Soe, din Malaezia, şi Bezazel Ferhat, din Algeria, care a scris Secţiei Engleze.
Cele 10 Premii III au revenit ascultătorilor sau userilor: Rodica Iancu, din România,Volker Schmidt, din Germania,David Iurescia, din Argentina,Adervall Lima Gómez, din Brazilia, Abdel Naser Mohamed Rashad Kamil, Egipt, Gilbert Dupont, din Franţa, Viktor Varzin, din Rusia, Cui Wenbai, din China, Massimo de Muro, din Italia, şi Jaroslaw Jedrzejczak, din Polonia.
10 Premii II au revenit următorilor: Olexandr Kozlenko, din Ucraina, Milica Vukobrat, din Serbia, care a scris Secţiei Române, Simon Wendl, Germania, Robinson Mosquera García, din Columbia, Abdelillah Izzou, din Maroc, Joël Lintz, din Franţa, Valeri Rubin, din Canada, care a scris Secţiei Ruse, Xue Fei, din China, Martina Straccini, din Italia, şi Arne Timm, din Estonia, care a scris Secţiei Engleze.
Cele 10 Premii I au revenit următorilor ascultători sau internauţi:Constantin Criţkii, din Republica Moldova, care a scris Secţiei Ucrainene, Amela Omerspahic, din Bosnia şi Herţegovina, ascultătoare a programelor în sârbă, conaţionala noastră Ligia Someşan, din Spania, Horst Qiutzau, din Austria, Antonio-Ángel Morilla Ríos, din Spania, Mouad Belgrid, din Maroc, Jean-Michel Aubier, Franţa, Nikolai Loghinov, din Rusia, Roberta Nuvoli, din Italia, şi Palash Chowdhury, Bangladesh.
5 Premii Speciale au revenit următorilor ascultători sau Internet useri:Alejandro Vázquez Orozco, din Mexic, Boudoukha Mohamed, din Algeria, Giovanna Bertocco, din Italia, Ashik Eqbal Tokon, din Bangladesh, şi Muralidhar M, din India.
Premiile şi menţiunile vor fi expediate prin poştă în lunile următoare, conform rri.ro.