Un bolnav de COVID-19 a fost găsit la picnic în Sinaia. Turistul refuzase internarea în spital, având măsura izolării la domiciliu în Giurgiu (FOTO)

Publicat: 02 08. 2020, 20:04

Un bolnav de COVID-19 a fost găsit de jandarmi la cota 1.000 în Sinaia, în timp ce se afla la un picnic alături de alte două familii. Este vorba despre un turist din județul Giurgiu, care deși a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus, a refuzat să se interneze în spital, având măsura izolării la domiciliu.

Un bolnav de COVID-19 a fost găsit la picnic în Sinaia. Turistul refuzase internarea în spital, având măsura izolării la domiciliu în Giurgiu

„În data de 2 august, numitul M.M.M. din judeţul Giurgiu, turist aflat la cota 1000 Sinaia, unde desfăşura activităţi de picnic cu alte doua familii într-o zonă care nu era special amenajată, a fost depistat, în urma verificărilor, că figura testat pozitiv COVID-19, cu refuzul internării în unitate spitalicească, având măsura izolării la domiciliu în judeţul Giurgiu. S-a impus informarea autorităţilor competente şi întocmirea procesului verbal de sesizare privind săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor epidemiologice”, a anunţat IJJ Prahova, potrivit Agerpres.

Vestea vine în contextul în care, sâmbătă şi duminică, zeci de jandarmi din cadrul IJJ Prahova au acţionat pentru păstrarea măsurilor de siguranţă şi distanţare socială stabilite de autorităţi în zonele aglomerate din municipiul Ploieşti, Oborul şi Halele Centrale şi zonele turistice şi de agrement de pe Valea Prahovei, Valea Doftanei, Valea Teleajănului şi zona montană Cheia si Platoul Bucegi.

Ce spunea premierul Ludovic Orban despre perioada în care au lipsit pârghiile legale pentru dispunerea măsurilor de prevenție

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, duminică, că bilanțul îmbolnăvirilor din România a urcat la 53.186 de cazuri confirmate de COVID-19 și 2.413 decese legate de infecția cu coronavirus. Anterior, sâmbătă, premierul Ludovic Orban a vorbit chiar despre efectele perioadei în care „Guvernul a fost lipsit de pârghiile legale pentru a dispune măsurile de reducere a riscului de răspândire a epidemiei”.

„Noi ne confruntăm cu un risc major. Gândiți-vă că o perioadă de peste trei săptămâni, Guvernul a fost lipsit de pârghiile legale pentru a dispune măsurile de reducere a riscului de răspândire a epidemiei. Am avut 5.000 de persoane infectate, care nu au putut fi tratate în spital, nu s-a putut dispune izolarea sau carantinarea. Pur și simplu au putut umbla libere în societate, răspândind virusul. Nu am putut să dispunem măsuri. Gândiți-vă că, de regulă, într-o anchetă epidemiologică, să zic în medie, găsesc 10, 12 persoane cu care o persoană infectată a intrat în contact. N-am putut dispune 12 nicio măsură pentru zecile de mii de persoane care au fost contacți, măsura de izolare sau de carantinare. Ori, acest lucru a generat o creștere a răspândirii epidemiei, pe care noi acum trebuie să o frânăm, să utilizăm toate mijloacele pe care le avem la dispoziție – sigur, apelând la minimul de restricții posibile, să nu mai afectăm încă o dată economia”, afirma prim-ministrul.

Tot atunci, Ludovic Orban sublinia că „am avut o perioadă în care n-am putut apela la detașări. În această perioadă, foarte multe direcții de sănătate publică, foarte multe spitale, foarte multe secții de terapie intensivă, foarte multe servicii de ambulanță au avut grave probleme de personal. Odată cu restabilirea dreptului legal de a apela la sistemul de detașări, după apelarea la voluntariat, deja sunt emise ordine. Începând cu data de astăzi, de 1 august, sunt zeci de detașări care au fost dispuse prin ordinul comandantului. Efectivele direcțiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanță, spitalelor, în special a secțiilor de ATI, dar mai ales a secțiilor externe, nou deschise pentru a face față numărului nou de cazuri, vor avea personal și, practic, orice manager nu va mai putea să invoce lipsa de personal din momentul de față”.