Mugur Frățilă, președintele Asociației Total și colaborator al Centrului de Resurse Juridice, a comentat cazul de la azilul din Zătreni, luni, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și a spus că azilele groazei reprezintă „o realitate care a fost îngropată și invizibilă până acum, dar care este o realitate dramatică și mai ales amplă”.
Afirmația sa vine în contextul în care, potrivit surselor Libertatea, anchetatorii ar fi deschis un dosar penal ca urmare a faptului că un pacient care a murit la un azil din Zătreni, Vâlcea, a fost îngropat fără necropsie, chiar înaintea controalelor dispuse de premierul Marcel Ciolacu. Groapa ar fi fost săpată cu excavatorul.
Întrebat despre situația de la azilul din Zătreni, Mugur Frățilă a spus: „Din nefericire, cum am mai spus și în alte intervenții, ceea ce se întâmplă acum, prin prisma acestor controale sau prin eforturile pe care dumneavoastră, presa, le faceți, este să aduceți la suprafață o realitate care a fost îngropată și invizibilă până acum, dar care este o realitate dramatică și mai ales amplă. Este o realitate ce caracterizează, cum am mai spus, de foarte multe decenii funcționarea sistemului de asistență socială și psihiatrică din România”.
„Cu privire la situația din județul Vâlcea, vreau să precizez două aspecte. Tot în județul Vâlcea, cândva demult, întâlneam o situație în care persoanele care decedau într-un spital de psihiatrie erau îngropate în pijamalele în care de altfel și trăiau, cât erau în viață, în acest spital. Erau îngropate în pijamale pentru că, conform spuselor domnului director de la acea vreme, nu identificaseră resurse să îngroape oamenii cumva omenește, cum se spune, în alte haine decât pijamalele lor”, a adăugat el.
„Un al doilea aspect interesant este că noi chiar am considerat, în urmă cu câțiva ani de zile, că Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din județul Vâlcea funcționa cumva așa, ca un fel de stat în stat. A fost chiar o situație – ar merita investigată și asta – când împreună cu câțiva colegi de-ai mei ne-am ales cu o amendă și o contravenție pentru că am intrat în sediul DGASPC”, a continuat Mugur Frățilă.
Revenind la cazul din Zătreni, Mugur Frățilă a afirmat: „Ceea ce s-a întâmplat, bineînțeles, pentru mine nu este o surprindere, iar această manieră de a acționa oarecum (…) barbar și fără respect pentru o persoană oricum cu o viață dificilă și care decedează este, cum am spus, din păcate, iată, devine evident că e o caracteristică a funcționării”.