Un bărbat din Mehedinți a furat 39 de stâlpi de indicatoare și i-a ascuns în curte, însă acest obicei este practicat și de mulți alți români pentru care banii primiți pe fierul vechi sunt mai importanți decât siguranța cetățenilor.
Furtul de indicatoare rutiere a devenit un obicei pentru români, ignorând pericolele la care supun atât șoferii cât și pietonii. Cetățenii fură semnele de circulație pentru a fi remunerați la fier vechi, și foliile reflectorizante de pe bornele kilometrice și stâlpii de semnalizare pentru a le lipi pe căruțele și bicicletele proprii.
În județul Mehedinți, la ieşirea din comuna Bâcleş, șoferii sunt nevoiți să meargă la ghici din cauza lipsei indicatoarelor. Aceștia nu au de unde să știe câţi kilometri mai au până ajung la o anumită destinaţie sau ce localităţi urmează, majoritatea indicatoarelor fiind furate.
Polițiștii au depistat săptămâna trecută un bărbat care a furat nici mai mult, nici mai puțin de 39 de indicatoare, pe care le-a ascuns în grădina sa.
„Le folosesc să le lipească pe căruţe, pe atelaje, pe biciclete, pe remorci. În ultima perioadă, putem spune că ne confruntăm mai mult cu distrugerea semnalizării rutiere şi a mobilierului din parcări”, a spus reprezentantul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri, Cristi Tudor.
Însă această situație nu este doar în Mehedinți, anul trecut, pe Drumul Athosului Românesc, după o investiţie de 10 milioane de euro din judeţul Vâlcea, semnele de circulaţie au fost înlocuite de mai multe ori din cauza vandalismului și a furturilor.
„Oglinzile de semnalizare la intersecţii… Le-am montat deja şi de trei ori. O să montăm camere video pe tot drumul. Dacă am ajuns să păzim un drum de pe care se fură siguranţa circulaţiei, trebuie să ne întrebăm foarte serios în ce lume trăim”, a scris pe Facebook preşedintele Consiliului Judeţean din Vâlcea, Constantin Rădulescu.
Pedeapsa pentru cei care pun în pericol siguranța pe drumurile publice poate ajunge chiar și până la șapte ani de închisoare, însă faptași nu par să fie prea îngrijorați.