Un asteroid gigant se apropie de Pământ. Cât de periculos este 2011 UL21

Un asteroid gigant se apropie de Pământ. Cât de periculos este 2011 UL21
Foto: Captura video YT

Unul dintre cei mai mari asteroizi care vor trece pe lângă planeta noastră în ultimii 125 de ani, 2011 UL21, va ajunge „foarte aproape” de Pâmânt, respectiv cu 6.43 de milioane de mile pe Pământ pe 27 iunie.

Ce s-ar întâmpla în cazul în care ar lovi planeta

Conform cercetătorilor, 2011 UL21 se va apropria la 6,43 milioane de mile de Pământ pe 27 iunie, fiind cea mai apropiere a unui corp ceresc din ultimii 110 ani. Roca spațială este unul dintre cei mai mari „asteroizi potențial periculoși”, fiind de mărimea muntelui Everest. Confrom unei analize realizate în cadrul proiectului Catalina Sky Survey, se estimează că asteroidul are un diametru de peste 7.500 de metri.

În cazul în care va lovi planeta noastră, asteroidul ar putea produce o schimbare climatică dramatică. Acesta va fi vizibil cu telescopul mai ales în zilele de 28 și 29 iunie, conform Știrile ProTv. 

„Acest asteroid este mai mare decât 99% din toate obiectele apropiate de Pământ cunoscute. Cu toate acestea, nu va ajunge atât de aproape de Pământ. În punctul său cel mai apropiat, pe 27 iunie, va fi de 17 ori mai departe decât Luna” , a anunțat Agenția Spațială Europeană.

Asteroidul se va întoarce în apropierea Pământului în 2089, când se va apropia la mai puțin de 2,73 de milioane de mile de planeta noastră.

2011 UL21 este considerat un „ucigaș de planete”

„2011 UL21 este destul de mare și intră în categoria asteroizilor Apollo. Mai important, asteroizii Apollo se apropie și traversează orbita Pământului, deși orbitele lor în jurul Soarelui sunt mai mari decât cea a Pământului”, a transmis Institutul SETI.

2011 UL21 este considerat un asteroid „ucigaș de planete”, deoarece este capabil să producă daune semnficiative care ar declanșa schimbări climatice cu impact, conform LiveScience.

Astronomii au monitorizat asteroidul luni de zile, pentru a se asigura că traiectoria sa nu îi pune în pericol pe oamenii de pe Pământ.

„Termenul „asteroid potențial periculos” (PHA) este o definiție formală precisă, care se referă la planetele minore mai mari de aproximativ 140 de metricare se pot apropia la mai puțin de 7,4 milioane de kilometri de Pământ. Cu alte cuvinte, doar cei mai mari asteroizi capabili să se apropie suficient de mult de planeta noastră sunt marcați ca PHA, ceea ce nu înseamnă că vor lovi Pământul, dar garantează totuși o mai bună monitorizare”, a declarat Gianluca Masi, astrofizician și director științific al Virtual Telescope Project, care găzduiește un live-stream pentru eveniment.

Oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology au declarat în 2023 că un asteroid din această categorie nu va avea impact asupra Pământului cel puțin în următorii 1.000 de ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Sfaturi pentru această perioadă – Să ne facem utili celorlalți și să dăm ascultare vocii noastre interioare (VIDEO)
23:32 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Traversăm o perioadă portal. Trebuie să începem de la zero într-un domeniu în care nu am funcționat la adevăratul nostru potențial (VIDEO)
22:57 - Tudor Giurgiu vrea să realizeze un film despre Nadia Comăneci pentru 2026, la 50 de ani de la Olimpiada din Montreal: „Am vorbit cu ea şi e foarte încântată”
22:25 - Cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi Ilfov. Recomandările autorităților dacă te prinde furtuna pe stradă
21:53 - Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: „Vine apa abundentă, se întâmplă toate nenorocirile”
21:16 - Cozi imense la moaștele Sfintei Parascheva, deși pelerinajul începe peste 10 zile: „Mulțumesc la Dumnezeu că îmi este fata bine! M-am întors să îi mulțumesc pentru tot!”
20:38 - Vine „un ciclon format de un curent de aer polar maritim”, arată un document intern al Poliției Române. Angajaților li se cere să scoată calculatoarele din priză
20:11 - Mamă şi fiu, cercetaţi pentru tentativă de omor după ce au bătut crunt un bărbat. Victima strângea PET-uri și a fost lovită pentru că umbla în tomberoane
19:40 - Lasconi (USR): Să nu ne lăsăm păcăliți de „cearta” dintre PSD și PNL. Ciucă și Ciolacu dansează în continuare pe muzica lui Iohannis
19:18 - Constanța: Polițist beat, implicat într-un accident. O tânără și un copil de 2 ani au ajuns la spital