Într-un singur an de zile, guvernarea PSD-ALDE a schimbat deja doi premieri și se pregătește să îl pună pe cel de-al treilea. Nu doar la nivel politic instabilitatea a fost caracteristică, dar și mediul economic a fost complet bulversat de o serie de propuneri fiscale vehement contestate.
Un întreg șir de modificări fiscale, precum taxa de solidaritate, naționalizarea Pilonului II de pensii, TVA split, impozitul pe gospodărie și Declarația 600, a fost propus de guvernarea PSD-ALDE. Măsurile au hărțuit societatea și n-au putut fi aplicate în forma scoasă de Executivele care s-au perindat pe la conducerea României, din motive mai mult sau mai puţin tehnice, notează economica.net.
Astfel, Guvernele Grindeanu și Tudose au abandonat, pe rând, codul economic, impozitul pe gospodărie și naționalizarea Pilonului II de pensii.
Deși în vară Liviu Dragnea a anunțat că salariul minim pe economie va fi de 1.550 de lei, Guvernul a aprobat un minim impozabil de 1.900 de lei, în ultima parte a anului trecut.
La rândul său, premierul Tudose a anunțatcă Executivul a renunțat la a pune o taxă pe cifra de afaceri, dar apoi s-a răzgândit și a precizat că taxa de solidaritate va fi aplicată „persoanelor cu foarte mulți bani”.
În ceea ce privește Split TVA, sistemul a fost implemantat parțial și a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie doar pentru firmele aflate în insolvenţă şi pentru cele care derulează afaceri cu statul.
Ultima mare modificare fiscală propusă şi adoptată de Guvern, singura care s-a materializat în legi, a fost aducerea contribuţiilor sociale în profesiile liberale, limitate în plată la nivelul salariului minim actual pe economie: 1.900 de lei.
Dar și această formulă este dificil de implementat, din cauza unui singur aspect: contribuțiile nu se mai opresc la sursă, ci sunt plătite de persoana fizică, notează sursa citată.
Astfel, Executivul a hotărât joi să amâne termenul de depunere al celebrei Declaraţii 600, care pune persoana fizică sub incidenţa acestei prevederi.