Moarte cumplită sub ochii indiferenți ai medicilor de la Socola: Un tânăr care s-a prezentat pe picioarele lui la internare a sfârșit în agonie după câteva zile, niciun vinovat

Moarte cumplită sub ochii indiferenți ai medicilor de la Socola: Un tânăr care s-a prezentat pe picioarele lui la internare a sfârșit în agonie după câteva zile, niciun vinovat
Foto: Institutul de Psihiatrie „Socola” / Facebook

A intrat în spital teafăr dar a murit în doar câteva zile de septicemie: este doar un alt caz, recent, din nenumăratele tragedii specifice spitalelor din România. Ca de obicei, nimeni nu răspunde pentru moartea unui pacient iar procurorii îngroapă cazul „conform procedurilor”.

Familia a depus plângere penală împotriva medicilor de la Socola dar procurorul de caz a respins cererea de exhumare, considerând că „lucrurile sunt clare”.

Cauza morții: septicemie pornită de la plămân, conform certificatului de deces; din cauza sistemului anevoios, nu s-a putut stabili dacă a fost infecție nosocomială contactată la spitalul de psihiatrie.

Un tânăr de 29 de ani a decedat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, în noaptea de 28 spre 29 decembrie 2022 după ce fusese adus de doar câteva ore, în stare foarte gravă, de la Socola; pe drum făcuse o oprire la Spitalul de Neurochirurgie unde medicii l-au trimis mai departe spunând că nu este de competența lor – relatează reporteris.ro.

„Medici” pe „protocol”: l-au ținut internat doar ca să-i administreze Paracetamol

Irinel Andrei Onofrași a fost adus de familie la Triajul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași fiind diagnosticat de trei ani cu schizofrenie, după ce, în urmă cu șapte ani, la moartea tatălui, devenise depresiv.

Mama, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, l-a dus la spital după ce acesta nu dormise trei nopți și devenea tot mai agitat:
„În mod normal ajungea la pavilion, fiind pacientul doamnei Andreea Nester. Dar ea era în concediu. L-a preluat dr. Adela Bârzu, care era de gardă. Andrei nu era violent, doar avea halucinații Totuși, medicul a ignorat biletul de trimitere care îl ducea pe secție normală, l-a internat la secția închisă, fără clanță cum este cunoscută. Cea pentru agresivi”, povestește Ioana Brutaru, sora, pentru Reporteris.

Pe 24 decembrie, la trei zile de la internare, a fost întrebată de cadrele medicale dacă știe de ce tremură atât de tare: „Probabil că începea să aibă simptomele infecției. Dar nici atunci nu i-au spus că îi este rău și să vină la spital.

Mama nu se ducea la spital pentru că oricum rudelor li se refuză accesul la pacienți în perioada de după internare, când sunt sub tratament. Pentru că ar fi mers”, mai spune sora lui Andrei.

Până să fie trimis în stare foarte gravă de la Socola, l-au ținut doar cu Paracetamol „pentru că așa zice protocolul

Când și-au dat seama că e în agonie, medicii de la Socola „au luat” o consultație prin telefon de la colegii lor de la Neurochirurgie. Nici măcar n-au transportat pacientul, abia în ultima noapte l-au transferat la două spitale, bărbatul murind în zori, după chinuri cumplite, în urma unui șoc cardiorespirator.

Deși tânărul suferea îngrozitor, avea febră și tremura ca varga, cadrele medicale l-au considerat, ca și în numeroase alte cazuri, instabi psihic; nimeni nu i-a făcut vreo analiză ca să constate dacă nu cumva are vreo problemă fizică dar chiar și în cazul în care ar fi facut-o, nu avea cine s-o prelucreze pentru că tot laboratorul era liber de sărbători.

Despre modul cum autoritățile au mușamalizat investigațiile și responsabilitățile în acest caz, pe Reporteris.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`