Umilit la cinematograf: Un reprezentat al României la Jocurile Paralimpice a fost obligat să folosească lifturile de marfă

Umilit la cinematograf: Un reprezentat al României la Jocurile Paralimpice a fost obligat să folosească lifturile de marfă
Foto: cuntscorner.com

Makszin-Roman Dacian Eneea, unul dintre reprezentanții României la Jocurile Paralimpice în proba de tenis de masă, susține că a fost umilit la un cinematograf din Cluj, alături de alți colegi în cărucioare cu rotile, când a fost obligat să folosească lifturi de marfă pentru a părăsi clădirea, relatează Mediafax.

Mai exact, Makszin-Roman Dacian Eneea a fost umilit de două ori de către angajații cinematografului. Mai întâi, sportivul a trebuit să aștepte ca personalul să facă funcțională rampa de acces pentru personale cu dizabilități, după care odată ajuns la ghișeu pentru a-și procura biletele gratuite a fost informat că trebuia să facă dovada handicapului până la ora 17:00 a zilei în care dorește să vadă filmul.

Apoi, după vizionarea lungmetrajului, Makszin Dacian a fost invitat să părăsească cinematograful cu liftul de marfă, pentru că personalul nu a putut să le asigure accesul la liftul destinat persoanelor. Liftul de marfă i-a dus în parcarea subterană, fiind nevoiți să ocoloească doi kilometri prin frig ca să ajungă la hotelul în care erau cazați.

Potrivit președintelui Organizației Naționale a Persoanelor cu Handicap din România, Francis Simon, reprezentanții hotelului au încălcat drepturile persoanelor cu handicap, iar singura cale de dreptate este ca sportivii să dea în judecată cinematograful.

“Este o încălcare flagrantă a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Nu s-au respectat prevederile Legii 448, care este în vigoare din 2006, iar asta se întâmplă, din păcate, şi la nivel naţional. Se pare că nu se vrea respectarea legii, mai ales în ultimii doi-trei ani, de când a intervenit şi criza. Nu se respectă nici prevederile privind accesul pe rampe, de străzi şi trotuare, ce să mai vorbim? Nu e de mirare că aceşti tineri au păţit aşa ceva. Şansa lor ar fi să dea în judecată, au mai fost cazuri, instanţa le-a dat câştig de cauză, iar aşa, poate se conştientizează mai mult drepturile persoanelor cu dizabilităţi”, a declarat Francis Simon.

Însă, reprezentanții cinematografului au declarat că au respectat drepturile sportivilor cu dizabilități , punând la dispoziție toate “facilitățile necesare și legale pentru o bună vizionare a filmelor”.

“Grupul de persoane de la Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta” a primit din partea Cinema City 37 de bilete gratuite pentru cele 37 de persoane care fac parte din grup, cărora le-am pus la dispoziţie toate facilităţile necesare şi legale (e.g. rampa) pentru o buna vizionare a filmelor şi sprijinul personalului pentru acces pe toata locaţia ce aparţine cinematografului (excepţie făcând accesul în afara cinematografului (lifturi, scări rulante etc), spaţiu care nu este administrat de Cinema City)”, se arată în comunicatul cinematografului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`