Cea mai îndepărtată „planetă pitică” din sistemul nostru solar, denumită de cercetători Haumea, este acoperită de gheaţă cristalizată, potrivit celor mai recente descoperiri, informează Daily Mail.
Deşi planeta este cunoscută încă din 2004, cercetătorii au făcut de curând o serie de descoperiri importante despre micul corp ceresc care gravitează în jurul Soarelui, dincolo de planeta Neptun.
Potrivit specialiştilor de la Observatorul European de Sud, mica planetă de forma unei mingi turtite de rugby este acoperită în proporţie de 75% de o crustă de apă îngheţată.
De asemenea, întreaga suprafaţă a satelitului Hi’iaka, unul dintre cele două corpuri ce gravitează în jurul planetei Haumea, este acoperită la rândul ei de gheaţă cristalizată.
Cercetătorii de la Observatorul European de Sud cred că nucleul planetei este format din roci masive, ipoteză explicabilă prin forma sa bine definită.
Planeta ce poartă numele zeiței Hawaiene a fertilității execută mișcarea de rotație în mai puțin de patru ore și este situată în Centura Kuiper din sistemul nostrum solar, fiind una dintre cele cinci planete pitice care gravitează în jurul Soarelui.