Uite cum poți să verifici dacă pensia a fost recalculată greșit. Aceasta este formula de calcul pe care o folosesc casele de pensii

Uite cum poți să verifici dacă pensia a fost recalculată greșit. Aceasta este formula de calcul pe care o folosesc casele de pensii
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

De pe 16 august, factorii poștali au început distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor.

Mulți pensionari se întreabă cum pot afla dacă li s-a recalculat pensia corect sau nu.

Cum puteți să vă calculați singuri valoarea pensiei

Pentru a elimina orice dubiu, pensionarii pot verifica acest lucru comparând noul calcul cu cel din vechea decizie de pensionare.

Sunt câțiva pași esențiali prin care pensionarii pot verifica singuri dacă pensia li s-a recalculat cum trebuie. În unele cazuri, pot apărea erori, astfel că aceștia trebuie să știe care e formula de calcul pentru că, în caz că e o greșeală, să poată să meargă să anunțe acest lucru.

Distribuirea deciziilor de recalculare durează în jur de 2 săptămâni. În total, aproape 5 milioane de pensionari așteaptă cu sufletul la gură să vadă dacă le-a crescut sau nu pensia.

De la data de 1 septembrie se va aplica noua Lege a pensiilor, iar toate pensiile plătite după această dată vor fi calculate cu noua formulă.

Perntru început, trebuie să comparați punctajul din decizia veche de pensionare cu cel din noua decizie de recalculare. Asigurați-vă că stagiul de contribuție indicat în ambele documente este cel corect. Acesta este un pas esențial, deoarece calculul pensiei depinde de totalitatea punctelor de contribuție și stabilitate acumulate, informează BZI.

Calculul pensiei se realizează prin adunarea punctelor de stabilitate cu punctele de contribuție. Rezultatul total se va înmulți cu 81 de lei și astfel se va obține valoarea pensiei finale.

De exemplu, un pensionar care are 39 de puncte de contribuție și 6,75 puncte de stabilitate va avea o pensie de 3.706 de lei. Este important să verificați dacă aceste valori corespund cu cele din decizia dumneavoastră de recalculare.

Ce puteți face în cazul în care observați erori în decizia de recalculare

În cazul în care veți observa erori după ce ați calculat valoarea pensiei, cu ceea ce ați primit pe decizia de recalculare, primul pas pe care trebuie să î faceți este să solicitați clarificări de la Casa teritorială de pensii de care aparțineți.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, recomandă acest demers ca fiind cel mai simplu mod de a rezolva problemele, înainte de a apela la instanță.

„Calea cea mai ușoară pentru pensionari este de a cere aceste verificări la Casele Teritoriale de Pensii, în cazul în care nu sunt lămuriți cu privire la decizia de recalculare. Dacă se constată neconcordanțe, aceste instituții au cadrul legal necesar pentru a veni cu o decizie de revizuire”, a precizat Simona Bucura-Oprescu.

În cazul în care explicațiile primite nu sunt satisfăcătoare și problema persistă, aveți dreptul să contestați decizia în instanță. Trebuie să țineți cont de faptul că TREBUIE să faceți acest lucru în termen de 45 de zile de la primirea deciziei de recalculare, pentru a avea cadrul legal necesar de a solicita revizuirea deciziei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - Care sunt destinațiile ideale de vacanță pentru luna octombrie? Sunt la prețuri accesibile și turiștii se pot bucura de o vreme ideală
23:53 - Kelemen Hunor: Ciolacu s-a dus la Ursula von der Leyen cu Negrescu şi s-a întors cu Mînzatu / Iohannis poate merge pe urmele lui Iliescu la Senat. ”Stabilitate” înseamnă să găseşti o rezolvare şi pentru domnul preşedinte
23:24 - Cum trebuie să ne pregătim calorifele pentru sezonul rece. Când și cum trebuie să le desfundăm corect
23:13 - Lasconi, despre reacția lui Ciolacu la inundații: Spunea că nu știa, că l-a surprins viața cumva. Eu am dovada că a mințit. Cum să minți în halul ăsta? (VIDEO)
23:02 - Care sunt cele mai ciudate experiențe pe care le-au trăit angajații room-service cu clienții. Cele mai ciudate cerințe ale turiștilor
22:31 - Ce speculații sunt cu privire la exploziile din Liban. Mii de membri ai grupării Hezbollah au fost răniți, după ce în aparatele pe care le purtau s-a declanșat o cantitate mică de explozibil (VIDEO)
22:26 - Elena Lasconi, explicații despre studiile sale: Am terminat cu 9,20, dar nu m-am bătut cu pumnul în piept că am făcut ASE-ul. A fost greu, și cu job, și cu copil. Sunt mândră! (VIDEO)
22:18 - Elena Lasconi, despre portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Ciolacu spunea că o să avem ceva serios pe economie. Este singurul mandat care nu are nicio putere de decizie la nivelul UE (VIDEO)
22:01 - Un municipiu din Vâlcea ar putea intra în stare de alertă din cauza gunoaielor. Deșeurile nu au mai fost ridicate de o săptămână
21:48 - Elena Lasconi, despre motivele pentru care au eșuat negocierile cu Forța Dreptei, PMP și Reper: Nu a fost vorba de orgolii. A fost vorba de cererile pentru locurile de parlamentari, care erau nejustificate (VIDEO)