UE vrea să înceapă demersurile pentru implementarea săptămânii de lucru de 4 zile

Publicat: 29 05. 2023, 11:09

Potrivit lui Nicolas Schmit, Comisarul European pentru Ocuparea Forței de Muncă și Drepturi Sociale, Uniunea Europeană (UE) ar trebui să pledeze pentru adoptarea unei săptămâni de lucru de patru zile, în special în industriile care suferă de lipsa forței de muncă.

Schmit susține că această propunere câștigă amploare din cauza perspectivei modificate a generațiilor tinere cu privire la echilibrul dintre muncă și viața personală.

UE vrea să implementeze săptămâna de muncă de 4 zile

Comisarul a adăugat că „nu există o poziție comună“ în UE cu privire la săptămâna de lucru scurtată, dar se poate ajunge la un acord între partenerii sociali.

În acest sens, a oferit exemplu Germania, unde sindicatele solicită implementarea programului de lucru cu 4 zile pe săptămână și tot mai multe companii o văd ca pe o posibilitate de a recruta noi angajați, mai ales în sectorul transporturilor, unde există probleme. „Întrucât există dificultăți pentru anumite sectoare în a atrage oameni, poate că și acestea trebuie să devină mai atractive“, a spus el. Pentru UE, cea mai mare problemă nu este șomajul, ci mai degrabă deficitul de forță de muncă. „Într-adevăr, multe sectoare caută cu disperare angajați și nu-i găsesc, deoarece oamenii nu vor să lucreze acolo sau nu au competențele necesare“, a mai adăugat el, potrivit Adevărul.

Un studiu recent al BestJobs dezvăluie că conceptul unei săptămâni de lucru de 4 zile este bine primit în această locație. Studiul arată că 80% dintre angajații din țară își exprimă interesul pentru adoptarea acestui program, chiar dacă înseamnă a lucra 10 ore pe zi pentru a îndeplini cerința legală de 40 de ore de muncă pe săptămână. Cu toate acestea, este important de menționat că există și persoane care nu sunt mulțumite de acest aranjament.

Potrivit sondajului, un procent semnificativ de 41% dintre cei chestionați consideră că principalul dezavantaj al noului program este creșterea volumului de muncă din cauza programului prelungit. Între timp, 45% dintre respondenți se tem că implementarea acestui program la locul lor de muncă va duce la o presiune intensificată pentru a îndeplini sarcinile într-un ritm mai rapid. Angajatorii sunt, de asemenea, îngrijorați, 40% exprimându-și îngrijorarea cu privire la potențialul impact negativ asupra concentrării și, ca urmare, a productivității.

Andreea Nichifor, partener și Senior Recruiter/HR Consultant al FOX EXPERT, susține că sistemul cu 4 zile lucrătoare pe săptămână ar putea dinamiza piața muncii, dar atrage atenția asupra unor probleme care trebuie avute neapărat în vedere la adoptarea unui astfel de program cu mai puține zile lucrătoare: „În implementarea unui program de lucru de 4 zile pe săptămână, cât și în munca hibrid sau remote, atât angajații, cât și angajatorii trebuie să țină seama de productivitatea și conștiinciozitatea angajaților, precum și de existența unor programe eficiente de monitorizare a acestei productivități de către companie. În plus, nu toate profesiile sunt potrivite acestui sistem“. Tot ea spune că programul a fost implementat în alte țări, iar concluziile sunt pozitive, dar subliniază că acesta trebuie perceput ca pe un „beneficiu oferit de angajatori și nu instaurat ca un drept al angajaților, iar pe de altă parte, trebuie înțeles de către angajați că reducerea săptămânii de muncă poate însemna un ritm mai intens de lucru pentru ei și nu un volum mai mic de activitate“.

Ce țări au implementat deja programul

„Agenda pentru muncă decentă” din Portugalia include un proiect-pilot care urmărește să evalueze fezabilitatea implementării voluntare a unei săptămâni de lucru de 4 zile fără o reducere a salariului. Rezultatele primei faze a proiectului, care au fost dezvăluite în martie, au relevat faptul că 46 dintr-un total de 99 de întreprinderi și-au exprimat interesul pentru a doua fază a programului, care va explora în continuare implementarea săptămânii de lucru de 4 zile.

Din cele 46 de companii care sunt încă implicate în acest proiect guvernamental, majoritatea au maximum zece angajați. Cu toate acestea, există cinci companii care au peste 1.000 de angajați. În a doua fază a acestui proiect, domeniile principale de interes pentru aceste companii se încadrează în consultanță, știință, tehnologie și alte activități conexe. Aceasta reprezintă aproximativ 40% din companii. Restul de 60% dintre companii sunt împărțite în mod egal între educație și informare și comunicare, fiecare reprezentând 15% din participanții la proiect.

Islanda a fost în fruntea implementării unui program de lucru inovator. În perioada dintre 2015 și 2019, țara a efectuat cea mai mare încercare a unei săptămâni de lucru de 35 până la 36 de ore, o reducere față de săptămâna convențională de 40 de ore. Acest lucru s-a făcut fără nicio reducere însoțitoare a salariilor. Drept urmare, peste 90% din populația islandeză lucrează acum cu normă parțială, ceea ce duce la o îmbunătățire a calității generale a vieții.

În Regatul Unit, inițiativa de săptămâna de lucru de 4 zile a avut un succes atât de mare încât majoritatea companiilor nu au intenția de a reveni la programul de lucru tradițional. În schimb, în ​​noiembrie anul trecut, Belgia a adoptat o legislație care permitea angajaților să solicite o săptămână de lucru de 4 zile; cu toate acestea, acest lucru impune angajaților să îndeplinească mandatul de 38 de ore pe săptămână în doar patru zile în loc de cinci. Această prevedere i-a lăsat nemulțumiți atât pe angajați, cât și pe angajatori. Suedia a avut, de asemenea, puțin succes cu acest program. Un studiu realizat în 2015 într-o unitate spitalicească de ortopedie a dat rezultate pozitive, dar publicul a fost reticent să suporte costul implementării modelului la scară mai largă.