UE va primi 350 de milioane de doze suplimentare de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer și Moderna în 2021

UE va primi 350 de milioane de doze suplimentare de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer și Moderna în 2021
foto: Pixabay

Uniunea Europeană s-a asigurat că încă 350 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 îi vor fi livrate în anul 2021, a anunțat miercuri Comisia Europeană, potrivit Euronews.

Vaccinare anti-COVID-19 la nivelul UE. Câte doze vor primi statele europene de la Pfizer și Moderna în 2021

Pfizer și BioNTech vor oferi celor 27 de țări din blocul comunitar 200 de milioane de doze suplimentare – cu opțiunea UE având opțiunea de a solicita încă 100 de milioane de doze – în timp ce Moderna va crește aprovizionarea cu încă 300 de milioane de doze, dintre care jumătate vor fi livrate în acest an. Cealaltă jumătate va fi livrată în 2022.

După cum fusese anunțat anterior, 75 de milioane din cele 200 de milioane de doze suplimentare de la Pfizer vor fi livrate statelor membre în al doilea trimestru din 2021. Restul vor fi livrate în a doua jumătate a anului.

Per total, până la finalul anului 2021, Pfizer va livra cel puțin 500 de milioane de doze, iar Moderna 360 de milioane.

Bruxellesul, care a negociat achiziționarea dozelor de vaccin, s-a confruntat cu un val de critici pentru ritmul lent în care s-a desfășurat campania de vaccinare, situație agravată de faptul că atât Pfizer-BioNTech, cât și AstraZeneca-Universitatea Oxford au anunțat întârzieri de livrare.

Companiile au pus întârzierile pe seama nevoii de a crește capacitățile de producție. La începutul lunii februarie, Pfizer anunța că modificarea proceselor de producție de la unitatea sa din Belgia a fost finalizată, precum și că unei alte fabrici, din Marburg, Germania, i-a fost acordată o licență de fabricație.

Albert Bourla, CEO al Pfizer, a declarat miercuri că grupul american și partenerul său german, BioNTech, „lucrează fără încetare pentru a sprijini în continuare desfășurarea campaniilor de vaccinare în Europa și în lume, prin extinderea capacității de producție”.

Ugur Sahin, CEO și co-fondator al BioNTech, a precizat că în această lună va fi inițiată producția și la unitatea din Marburg, precum și că rețeaua de fabricație a fost consolidată cu ajutorul unor parteneri suplimentari.

Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate, a subliniat că noul contract cu Moderna „marchează încă un pas înspre obiectivul nostru de a furniza acces rapid la vaccinări sigure și eficiente cetățenilor din Europa și nu numai, pe parcursul anului”.

„Acest contract este important nu numai pentru nevoile pe termen scurt ale UE, ci și pentru eforturile noastre viitoare de a limita răspândirea rapidă a noilor variante (n.r. – ale coronavirusului”, a adăugat ea.

Toate cele trei vaccinuri aprobate la nivelul UE până acum presupun administrarea a câte două doze per persoană. Creșterile anunțate miercuri înseamnă că în acest an ar putea fi imunizați 430 de milioane de europeni. Un al patrulea ser anti-COVID-19, cel de la Johnson & Johnson, ar putea primi și el undă verde la nivel european.

Bruxellesul și-a asigurat peste 2 miliarde de doze de la diverse companii farmaceutice, pentru a proteja cei 450 de milioane de locuitori ai blocului comunitar. Până acum, doar 22,5 milioane de europeni au primit cel puțin o doză, conform Our World in Data – spre comparație, în Marea Britanie, au fost vaccinate deja peste 16 milioane de persoane.

În România, până marți la ora 17, au fost administrate peste 1,97 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`