Uniunea Europeană a fost de acord să stabilească limite mai stricte pentru particulele toxice și gazele periculoase care îi poluează aerul, dar nu va ajunge la nivelurile recomandate de medici și economiști.
Noile reguli reduc limitele anuale pentru particulele fine cunoscute sub numele de PM2,5 – care fac ravagii în întregul corp deoarece sunt suficient de mici pentru a ajunge în sânge – de la 25 µg/m³ la 10 µg/m³, iar pentru dioxidul de azot, un gaz care atacă plămânii, de la 40 µg/m³ până la 20 µg/m³.
Dar obiectivele pentru 2030 permit încă de două ori mai multă poluare decât nivelurile ghid stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.
Guvernele pot amâna termenul din 2030 cu cinci până la șapte ani dacă previziunile arată că valorile limită nu pot fi îndeplinite la timp, potrivit comisiei, și cu 10 ani în zonele cu geografie dificilă sau în care țintele pot fi îndeplinite doar cu impact „semnificativ” asupra sistemelor de încălzire casnică.
Poluarea este unul dintre cei mai mari ucigași din Europa. Poluarea aerului afectează cel mai puternic grupurile vulnerabile, cum ar fi copiii, persoanele în vârstă și cei cu boli cronice.
Oamenii mai săraci sunt forțați de împrejurări să locuiască mai aproape de fabrici și autostrăzi, mai departe de parcuri și de transportul public și în case de calitate mai proastă, încălzite cu combustibili mai poluanți.
O investigație a Guardian din septembrie a constatat că 98% dintre europeni respirau aer poluat care depășea limitele OMS, în Europa Centrală, Europa de Est și Italia inhalând cele mai poluate substanțe.