UE se îndreaptă către o viziune mai xenofobă a „spiritului european” iar cetățenii țărilor din Europa Centrală și de Est nu mai sunt entuziasmați de apartenența la bloc

Publicat: 25 09. 2024, 12:30
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Angelika Warmuth

Modelele de vot și datele din sondajele din ultimul an sugerează că UE se îndreaptă către o înțelegere mai etnică, mai închisă la minte și xenofobă a „spiritului european”, care ar putea provoca în cele din urmă proiectul european în totalitatea sa, potrivit unui raport major.

Un număr tot mai mare de persoane se simt „excluse”, „deziluzionate” sau „neinteresate” în UE

Raportul, realizat de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) și Fundația Culturală Europeană (ECF), identifică trei „puncte moarte” cheie în bloc și susține că intersecția lor riscă să erodeze sau să modifice radical sentimentul UE.

Raportul, citat de The Guardian, susține că „albul” evident al politicii UE, implicarea scăzută a tinerilor și faptul că există un sentiment limitat de aparținere la UE în Europa Centrală și de Est ar putea modela un sentiment european în contradicție cu valorile fundamentale ale blocului.

„Mario Draghi a dominat conversația de la Bruxelles concentrându-și mintea asupra nevoii de a relansa economia blocului, care își pierde avantajul competitiv”, a declarat Pawel Zerka, autorul raportului și un coleg senior de politici ECFR.

„Dar dacă economia este motorul UE, atunci „spiritul european” ar trebui privit drept combustibilul său. Și ceea ce se întâmplă în prezent cu spiritul european necesită o atenție urgentă – altfel riscăm să rămânem fără combustibil sau să funcționăm cu combustibil lipsit de randament.”

Zerka definește „spiritul european” ca fiind sentimentul de apartenență la un spațiu comun, de a împărtăși un viitor comun și de a subscrie la valori comune pe care le identifică drept universalism, egalitate și secularism – și susține că acestea sunt din ce în ce mai contestate.

În ciuda unui an de războaie și alegeri, raportul – bazat pe analiza datelor și cercetările unor oameni de știință socială și politică din Europa și al treilea de acest fel – anunță că sondajele au arătat în mod constant că un număr mare de cetățeni din aproape fiecare stat membru al UE continuă să aibă încredere în bloc, sunt optimiști cu privire la viitorul său și se simt atașați de el.

Se spune că sentimentul european puternic a fost evidențiat și de o prezență relativ mare de 51% la alegerile pentru Parlamentul European din acest an și de faptul că marea majoritate a celor 27 de guverne naționale rămân pro-europene în perspectivă și politică.

Europenii de culoare au fost expuși la o creștere uriașă a narațiunilor xenofobe

Cu toate acestea, un număr tot mai mare de persoane se simt „excluse”, „deziluzionate” sau „neinteresate” în UE, în special persoanele de culoare și musulmanii și cetățenii din Europa Centrală și de Est, iar tinerii alegători consideră că UE este „prea alb sau prea occidental” sau „prea boomer”.

Europenii de culoare au fost expuși la o creștere uriașă a narațiunilor xenofobe de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, se arată în raport, musulmanii simțindu-se adesea înstrăinați de sprijinul multor guverne pentru Israel.

Primul loc al partidelor de extremă-dreapta la alegerile europene din Franța, Italia, Belgia, Austria și Ungaria, precum și rezultate puternice în Țările de Jos și Germania, au alimentat, de asemenea, o creștere bruscă a discursului anti-imigrație.

Raportul citează dezbaterea din Germania cu privire la un plan al extremei dreaptă de a deporta solicitanții de azil și cetățenii germani de origine străină, utilizarea discursurilor anti-musulmani de către oameni ca AfD și Lega din Italia și integrarea treptată a unei „viziuni xenofobe asupra lumii”.

De asemenea, a remarcat „diversitatea limitată în interiorul instituțiilor europene”, subliniind că abia 3% dintre europarlamentarii provin din minorități rasiale și etnice, față de 10% din populația UE, și că multe țări nu au reușit să prezinte candidați care nu erau albi.

„Albul” parlamentului european iese în evidență față de… campionatele europene de fotbal, Jocurile Olimpice de vară sau concursul de cântece Eurovision” – în ciuda reacțiilor de extremă dreapta împotriva, de exemplu, cântăreței Aya Nakamura, a scris Zerka.

Spiritul european în Europa Centrală și de Est este, de asemenea, o preocupare din ce în ce mai mare, se arată în raport, cu prezența la vot la alegerile europene sub 40% în șapte din cele 11 țări din regiune, situație care reflectă mai degrabă un entuziasm rece.

Datele sugerează că unii cetățeni din Europa Centrală și de Est sunt dezamăgiți de beneficiile reale ale aderării la UE, în timp ce rezultatele alegerilor în țări precum Slovacia, Republica Cehă și Croația au arătat o normalizare tot mai mare a euroscepticismului.