UE pune presiune pe laboratoare din cauza vaccinării lente

Publicat: 25 01. 2021, 08:47
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În contextul în care în Uniunea Europeană s-au împlinit patru săptămâni de la debutul campaniei de vaccinare, care a început oficial duminică, 27 decembrie, la Bruxelles deja există voci care recunosc că va fi dificil să fie respectate planurile ambițioase de vaccinare, pe de o parte din cauza complicațiilor logistice neprevăzute și din cauza dificultății de a trasa un calendar clar de producție și distribuție cu companiile farmaceutice, potrivit El Pais, care notează că de la nivelul UE se pune presiune pe laboratoare din cauza vaccinării lente.

Pe fondul vaccinării lente, Uniunea Europeană pune presiune pe laboratoare

Dacă în Marea Britanie s-au administrat 10 doze la fiecare 100 de locuitori, iar Statele Unite se apropie de un raport de șase injecții la fiecare 100 de locuitori, în Uniunea Europeană nu s-a ajuns nici măcar la două doze la fiecare 100 de locuitori. Atât Regatul Unit, cât și SUA au început campaniile de vaccinare mai devreme decât UE.

Prima spaimă logistică a venit de la compania Pfizer – cea care produce alături de BioNTech primul vaccin aprobat pentru utilizare la nivel european – care săptămâna trecută anunța brusc o scădere temporară la nivel de livrări din cauza unei restructurări la fabrica sa din Puurs, Belgia.

La rândul său, vineri, AstraZeneca – al cărui vaccin ar putea fi aprobat săptămâna viitoare și ar putea deveni astfel al treilea ser anti-COVID-19 autorizat la nivelul UE – a anunțat întârzieri în livrarea dozelor către statele membre. Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate, s-a întâlnit cu directorii companiei și a exprimat „nemulțumirea profundă” a Comisiei, cerând managerilor „un calendar precis”, astfel încât statele membre ale UE să poată planifica vaccinarea.

Comisia Europeană le-a cerut guvernelor naționale să „accelereze vaccinarea” și a fixat o serie de obiective ambițioase, însă Charles Michel, președintele Consiliului European, s-a arătat de părere că procesul este îngreunat de problemele de pe linia de producție.

Problemele logistice reflectă, totodată, și puterea câștigată de laboratoare de la debutul pandemiei – ele sunt marea speranță pentru depășirea crizei sanitare, dar încă sunt marcate de un nivel înalt de opacitate.

Printr-o comunicare de săptămâna trecută, Comisia Europeană a dat asigurări „că va lucra cu companiile pentru elaborarea unui program clar și transparent privind livrarea diferitelor vaccinuri”. Cu toate acestea, este vorba despre anumite termene care nu au fost dezvăluite încă, dat fiindcă sunt protejate de confindențialitatea contractuală. Încă nu se cunosc cu exactitate termenii semnați la Bruxelles și nu se știe prețul oficial de achiziție, cum nu se știe nici calendarul de livrare exact.