UE plănuiește să reducă importul de mangeziu din China. Va redeschide o mină de magneziu din România

UE plănuiește să reducă importul de mangeziu din China. Va redeschide o mină de magneziu din România
Sursă foto: Pixabay

Magneziul este unul dintre cele mai comune elemente de pe Pământ, fiind pe locul șapte ca abundență. China este lider mondial la producția magneziului, deoarece deține al doilea cel mai mare rezervor de magneziu din lume, după Rusia.

UE dorește să exploateze zăcământul din România

În România există mina de magneziu dezafectată de la Budureasa, de lângă Oradea. Uniunea Europeană își dorește să reducă dependența importurilor prin redeschiderea minei din România. Potrivit Ziare.com, compania Verde Magnesium dorește să investească în redeschiderea minei un miliard de dolari.

Mina de la Budureasa a fost închisă în 2014, fiind și ultima exploatare a magneziului din Europa. Uniunea Europeană își propune să înceapă producția din 2027 și să aibă o capacitate de 90.000 de tone pe an, adică jumătate din rezerva UE și 9% din producția la nivel global.

La ce se folosește magneziul

Magneziul are o importanță semnificativă datorită capacității sale de a fi combinat cu alte elemente, servind adesea ca un aliaj esențial. Cu o rezistență superioară aluminiului și o greutate mai mică decât a fierului și oțelului, magneziul oferă o caracteristică importantă în contextul unei economii mondiale orientate către obținerea de produse mai ușoare, dar totodată rezistente.

În toamna lui 2021, prețul magneziului importat de la chinezi a crescut semnificativ, devenind de patru ori mai mare într-o lună. Această creștere a prețurilor a fost determinată de două factori principali. În primul rând, criza transporturilor maritime, generată de pandemia de Covid-19, care a provocat întârzieri majore și instabilitate în lanțurile de aprovizionare, afectând disponibilitatea și costul magneziului. În plus, magneziul nu poate fi stocat pe termen lung din cauza tendinței de oxidare în aproximativ trei luni.

În al doilea rând, prețul magneziului a fost influențat de obiectivele climatice ale Chinei, care urma să-și reducă consumul de energie cu 3%. Această măsură a generat o schimbare în dinamica pieței, determinând o fluctuație semnificativă a prețurilor.

Ulterior, prețul magneziului exportat de chinezi a scăzut din nou, începând cu 5 noiembrie 2021, situându-se între 6.000 și 10.000 de dolari pe tonă. Această reducere a prețului a fost influențată de evoluția pieței și de ajustările la nivel global în contextul schimbărilor economice și politice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`