UE nu exclude acțiuni judiciare împotriva AstraZeneca. „Există îngrijorare și, mai mult, fără îndoială un anumit număr de încălcări ale contractului”, spune un demnitar francez

Publicat: 16 03. 2021, 17:38
foto: Hepta.ro / Bestimage / Raphael Lafargue / Pool / Bestimage

Uniunea Europeană nu exclude posibilitatea de a iniția acțiuni judiciare împotriva companiei farmaceutice anglo-suedeze AstraZeneca, a precizat marți Clement Beaune, secretarul de stat francez pentru afaceri europene.

UE nu exclude acțiuni judiciare împotriva AstraZeneca, a precizat demnitarul francez Clement Beaune

„Există îngrijorare şi, mai mult, fără îndoială un anumit număr de încălcări ale contractului, iar Europa nu va fi vreo jucărie simpatică de pluş care să dea bani fără să aştepte nimic în schimb”, a declarat oficialul francez, la postul Radio Classique, potrivit Agerpres.

„Ne apărăm interesele. Pot exista acţiuni judiciare. Nu este exclus”, a adăugat el.

Precizările lui Clement Beaune vin în contextul în care, sâmbăta trecută, AstraZeneca a anunțat noi întârzieri la livrarea de vaccin anti-COVID-19 către UE. Compania anglo-suedeză a invocat restricții de export.

„Trebuie să facem presiuni, suntem mai puternici ca europeni decât dacă Franţa ar acţiona de una singură”, a mai spus Beaune, care a explicat că, „înaintea acţiunilor judiciare, există presiunea politică sau chiar a consiliului de administraţie, în interiorul firmei”.

„Dacă va fi nevoie de acţiuni judiciare, le vom efectua, dar asta durează. Astăzi, urgenţa este producţia”, a mai spus secretarul de stat francez.

Vaccinul AstraZeneca, retras din campaniile naționale de vaccinare din mai multe state europene

Tot mai multe națiuni au decis suspendarea totală sau parțială a vaccinării cu serul produs de AstraZeneca și Universitatea Oxford, după ce au fost semnalate cazuri de tromboză.

Un număr de 14 state au renunțat total la folosirea acestui vaccin în cadrul campaniilor naționale de imunizare:Germania, Franța, Spania, Slovenia, Cipru, Portugalia, Danemarca, Norvegia, Islanda, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Letonia.

EMA rămâne „ferm convinsă” că avantajele vaccinului AstraZeneca sunt mai mari decât riscurile

Pe fondul discuțiilor, Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că își menține poziția potrivit căreia avantajele vaccinului anti-COVID-19 de laAstraZeneca depășesc riscurile asociate.

„La acest moment nimic nu indică faptul că vaccinarea a cauzat aceste probleme. Ele nu au fost menţionate în teste clinice şi nu sunt înregistrate ca efecte secundare cunoscute sau aşteptate”, a declarat Emer Cooke, directoarea EMA, precizând că Agenția ia situația „foarte în serios”.