UE interzice plățile cash de peste 10.000 de euro pentru a detecta și limita tranzacţiile „dubioase”. Cluburile de fotbal, vizate și ele după o perioadă de grație

UE interzice plățile cash de peste 10.000 de euro pentru a detecta și limita tranzacţiile „dubioase”. Cluburile de fotbal, vizate și ele după o perioadă de grație
Uniunea Europeană

Parlamentul European şi statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord prin care limitează la 10.000 de euro plăţile în numerar pe teritoriul comunitar, propunându-și apropierea reglementărilor existente în cele 27 de state membre, foarte disparate, a detecta şi a limita tranzacţiile ”dubioase”, informează Reuters.

Este de precizat că, la nivelul Uniunii, unele ţări, ca Franţa, dispun deja de reglementări mai stricte decât noile dispoziţii europene cu privire la plăţile cash, dar în alte state – ca Austria sau Germania -, aceste operațiuni financiare nu aveau limită.

Noul acord, la care s-a ajuns după doi ani de negocieri, face parte dintr-un text de lege al cărui scop este să contribuie mai eficient la lupta împotriva finanţării terorismului și urmează să intre în vigoare în acest an.

Acordul „va garanta că persoanele care comit fraude, crima organizată şi teroriştii nu vor mai avea posibilitatea de a-şi legitima câștigurile prin intermediul sistemului financiar”, a declarat ministrul belgian al finanţelor, Vincent Van Peteghem, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Consolidarea puterilor serviciilor de informații financiare

Noua legislație urmează să consolideze puterile serviciilor de informaţii financiare, armonizând şi înăsprind reglementările împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului – impuse băncilor, agenţiilor imobiliare sau cazinourilor. Entităţile enumerate vor putea să-şi identifice clienţii sau proprietarii activelor din spatele unor aranjamente financiare obscure.

Aceleași reglementări urmează să fie extinse și la sectorul activelor cripto, în vederea garantării trasabilităţii.

Ele vor viza, totodată, atât comerţul cu produse de lux – precum metale preţioase, bijuterii, ceasuri -, cât şi cel cu maşini, avioane private sau iahturi.

În plus, cluburile de fotbal profesioniste şi agenţii acestora vor fi și ei vizaţi de această reglementare – dar după o perioadă de tranziţie de cinci ani de la intrarea în vigoare a legii, deci începând din 2029.

Anti-Money Laundering Authority – agenția UE împotriva spălării banilor și finanțării terorismului

Parlamentul European şi statele membre UE au aprobat în decembrie 2023 înfiinţarea unei agenţii UE împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului. Găzduirea sediului acestei organizaţii este disputat de mai multe ţări – inclusiv Franţa şi Germania.

Nouă agenţie – desemnată prin acronimul AMLA (Anti-Money Laundering Authority), urmează să fie însărcinată cu supervizarea şi coordonarea autorităţilor naţionale pentru a descoperi şi a combate mai bine activităţi transfrontaliere „dubioase”. Acest pachet de măsuri a fost propus de Comisia Europeană în iulie 2021.

Comisarul european pentru servicii financiare, Mairead McGuinness, a salutat acordul definindu-l drept  „o etapă important în lupta împotriva banilor murdari din UE”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`