UE autorizează greierele de casă ca ingredient alimentar. Și românii îl vor putea consuma congelat, uscat sau pudră

UE autorizează greierele de casă ca ingredient alimentar. Și românii îl vor putea consuma congelat, uscat sau pudră
Pericolul ascuns din făina de greieri. Cum sunt crescute și contaminate insectele în ferme

Greierii de casă au fost autorizați de Uniunea Europeană ca fiind ingredient alimentar, anunță publicația Fortune.

Greierii de casă sunt acum potriviți consumului pentru toți cei 450 de milioane de oameni care trăiesc în Uniunea Europeană.

„Insectele reprezintă o parte substanțială din dieta zilnică a sute de milioane de oameni din întreaga lume”, a explicat Comisia într-o declarație, adăugând că greierele domestic va fi disponibil „în întregime, fie congelată, fie uscată, cât și sub formă de pulbere”.

Desigur, o porție de greieri poate să nu pară prea apetisantă pentru papilele gustative mai convenționale.

Dar având în vedere alte alimente popularizate pe continent — escargot de melc, caviar gelatinos, chiar și heringul putrezit — este greu de înțeles cum oricine din Europa ar mai putea fi zguduit de gândul că ar putea mănânca o insectă.

UE a mai aprobat și viermii galbeni de făină

A fost a doua aprobare de genul acesta realizată de UE săptămâna aceasta: viermii galbeni de făină, hrăniți în mod obișnuit păsărilor de companie și reptilelor, au primit, de asemenea, sigiliul de aprobare pentru consumul în formă congelată, uscată sau sub formă de pulbere.

Anterior, greierii, viermii de făină și lăcustele migratoare puteau fi vândute doar ca alimente în țările care permiteau vânzarea lor.

În curând, toate trei vor putea fi distribuite legal pe întreaga piață unică europeană, în urma unei analize amănunțite a Administrației Europene pentru Siguranța Alimentară.

Beneficiile pentru mediu sunt substanțiale

Cu aproximativ 9 miliarde de guri de hrănit, la nivel mondial, până în 2050, factorii de decizie politică susțin că ceea ce mâncăm și modul în care producem alimentele trebuie reevaluat.

În urmă cu aproape un deceniu, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a identificat insectele drept o sursă alternativă ideală de proteine ​​care ar putea ajuta la facilitarea trecerii către un stil de viață sănătos și mai durabil, ca parte a unui raport amplu de aproape 200 de pagini.

Crescătorul de greieri din Marea Britanie, Instar Farming, își descrie insectele ca fiind un „super-aliment cu șase picioare”, format din 67% proteine ​​și plin cu toți cei nouă aminoacizi esențiali. În loc de cei 11.000 de litri de apă și 200 de metri pătrați de teren necesari pentru a produce un kilogram de carne de vită, cantitatea echivalentă de hrană pentru greieri poate fi produsă cu doar 5 litri de apă și 15 metri pătrați de spațiu.

De aceea, UE intenționează să cheltuiască 10 miliarde de euro pe noi inovații alimentare în cadrul programului incubator Horizon Europe, iar proteinele pe bază de insecte sunt considerate unul dintre domeniile cheie de cercetare.

Pentru cei mai puțin îndrăgostiți de gândul de a ronțăi din când în când lăcuste sau chiar mâncare făcută cu făină de insecte, UE s-a gândit și la asta. Produsele care conțin insecte vor trebui să fie etichetate corespunzător pentru a semnala orice potențiale reacții, probabil limitate la cei cu alergie alimentară la crustacee și moluște.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)