Populația din țările Uniunii Europene este mai longevivă de la an la an, dar nu și mai sănătoasă.
Dacă în 1960, ponderea populației în vârstă de peste 65 de ani era de sub 10%, acum este de 20%, iar pe viitor se estimează o creștere de până la 30%.
Potrivit unui studiu publicat de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Comisia Europeană, speranța de viață a depășit 80 de ani în 18 state membre, scrie Agerpres.
REDUCERI PENTRU SĂNĂTATE! DEZUMIDIFICATOARE la SUPER PREȚURI!
Din păcate există și o discrepață între țările UE din EST și cele din VEST. Doar o țară dintre cele estice are speranța de viață de 80 de ani, și anume Slovenia.
În pofida acestor date, statisticile mai spun că europeni sunt și din ce în ce mai bolnavi. 50 de milioane de oameni din UE suferă de boli cronice, iar puțin peste o jumătate de milion de oameni aflați încă la vârsta activă mor în fiecare an din cauza acestor afecțiuni.
Pentru tratamentele cetățenilor comunitari, UE cheltuie anual miliarde de euro. Mai exact, cheltuielile pentru sănătate în 2015 au reprezentat 9,9% din PIB-ul UE, față de 8,7% în 2005.
Ajutoarele sociale legate de probleme de sănătate (boli cardiovasculare, probleme respiratorii, diabet, probleme psihologice) ''cântăresc'' financiar și mai greu: 1,7% din PIB în medie în fiecare an este dedicat ajutoarelor pentru incapacitate de muncă sau concedii medicale, mai mult decât se alocă pentru șomaj.
Comisarul european pentru sănătate Vytenis Andriukaitis, citat într-un comunicat, s-a plâns că "mulți oameni mor în fiecare an din cauza unor boli ce pot fi evitate, legate de factori de risc cum ar fi fumatul și obezitatea".