Bruxellesul a amenințat, luni, că va bloca exportul de vaccinuri anti-COVID-19 în afara Uniunii Europene, după anunțul AstraZeneca privind reducerea livrărilor pentru câteva săptămâni, transmite Euronews.
Gigantul farmaceutic a informat Comisia Europeană, vineri, că vor exista întârzieri la livrări în primul trimestru al anului – la o săptămână după ce Pfizer a făcut un anunț similar.
Steering Board al UE – un comitet compus din oficialii sanitari ai Comisiei și ai statelor membre – a organizat o discuție în sistem de videoconferință cu Astra Zeneca, luni după-amiază, pentru a aborda problema, „dar răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până acum”, a precizat Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate, printr-un comunicat de presă.
O a doua discuție a fost organizată luni seară.
„Uniunea Europeană va întreprinde orice acțiune necesară pentru a-și proteja cetățenii”, a adăugat comisara Stella Kyriakides.
Demnitara europeană a subliniat că anunțul companiei privind intenția de a furniza „considerabil mai puține doze” decât s-a convenit „este inacceptabilă”, explicând că blocul comunitar a „pre-finanțat dezvoltarea vaccinului și producția”.
„Vrem claritate cu privire la tranzacții și transparență deplină în ceea ce privește exportul de vaccinuri din UE. În viitor, toate companiile care produc vaccinuri împotriva COVID-19 în UE vor trebui să furnizeze o notificare timpurie atunci când doresc să exporte vaccinurile către țări terțe”, a mai spus comisara europeană Stella Kyriakides. Livrările umanitare nu vor fi afectate.
AstraZeneca are o fabrică în Olanda, iar Pfizer are una în Belgia.
UE și-a asigurat circa 2,3 miliarde de doze de vaccin prin acorduri prealabile de cumpărare încheiate cu șase companii, inclusiv 300 de milioane de doze de la AstraZeneca.
Agenția Europeană a Medicamentului încă nu a aprobat serul, care a fost deja autorizat pentru utilizare în Marea Britanie, India, Mexic și Brazilia. EMA i-ar putea da undă verde în 29 ianuarie.
Campania de vaccinare din UE, care a început în finalul lunii decembrie, s-a bazat până acum pe vaccinurile de la Pfizer-BioNTech și Moderna.
Cu toate acestea, livrarea vaccinului de la Pfizer către statele membre a încetinit în ultimele două săptămâni, situație care va dura cel puțin până la jumătatea lunii februarie. Compania susține că reducerea livrărilor va permite creșterea capacității de producție.
La 24 ianuarie, aproape 8,5 milioane din cei 450 de milioane de locuitori ai UE primiseră deja cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19, arată un bilanț al Our World in Data.
Germania, Italia, Spania și Franța au vaccinat fiecare câte un milion de persoane, dar Malta și Danemarca sunt țările care au administrat serul la cea mai mare pondere de populație, 4,2 doze la 100 de persoane, respectiv 3,5 doze la 100 de persoane – media pentru UE în ansamblul său este de 1,89 doze la 100 de persoane.