UE a început procedura de sancționare a României din cauza POLUĂRII. Primăria Capitalei a luat măsuri concrete pentru îmbunătățirea calității aerului

Publicat: 01 11. 2018, 12:05

România riscă amenzi de până la 400 de mii de euro pe zi din cauza gradului mare de poluare din Capitală. Iar aceste penalizări ar putea fi plătite de bucureşteni. Ţara noastră a fost chemată deja la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, pentru a da socoteală în privinţa aerului poluat pe care îl respirăm în fiecare zi. Primăria Capitalei a explicat, prin intermediul unui comunicat, că sancţiunile pe care vrea să ni le dea UE sunt consecinţa nerespectării conditiilor de calitate a aerului din anii anteriori, de către celelalte administraţii.

Reprezentanții Ministerului Mediului au fost înștiințați oficial că a început procesul împotriva României pentru că pentru ca nu au fost luate măsuri ca bucurestenii să nu mai respire un aer toxic. În cazul unei condamnari, Romania va plati intre 100.000 si 400.000 de euro pentru fiecare zi in care nu rezolva problema, avand in vedere ca este vorba de sanatatea cetatenilor. Iar banii vor fi platiti, practic, tot de victime.

Primăria Capitalei a emis un comunicat de presă pentru a lămuri cum stau lucrurile.

„În Capitală, începând cu anul 2007, s-au înregistrat în mod constant depăşiri ale valorilor concentraţiilor medii zilnice şi anuale pentru pulberi în suspensie PM10, ceea ce înseamnă că sancţiunea ce poate fi aplicată României de către Curtea de Justiţie Europeană cuprinde perioada anterioară actualului mandat. (…) Conştienţi de gravitatea acestei situaţii, cu efecte directe asupra sănătăţii populaţiei, odată cu preluarea mandatului au fost concentrate eforturile pentru identificarea acelor măsuri care să acţioneze în mod real asupra calităţii aerului, ţinând cont în primul rând de dinamica traficului urban şi de dezvoltarea economică şi urbanistică a Bucureştiului”, transmite Primăria Capitalei.

Potrivit Comisiei Europene, în București, valorile limită sunt depășite zilnic, mai ales nivelul de particule mobile numite PM 10. Acestea au un diametru mai mic de 10 micrometri și sunt foarte nocive pentru corpul uman. Trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare, provocând inflamații și intoxicații.

Primăria Capitalei spune că va lua o serie de măsuri pentru eliminarea surselor de poluare.

“Pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în Bucureşti actuala administraţie a luat măsuri concrete în mai multe domenii: modernizarea transportului public, încurajarea mijloacelor de transport alternativ, recuperarea spaţiilor verzi, ample controale care vizează disciplina în construcţii, eliminarea depozitelor necontrolate de deşeuri, igienizarea terenurilor virane”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii primăriei mai arată că proiectele derulate în prezent de Municipalitate, la capitolul transport public, vizează achiziţia a 400 de autobuze Euro 6 care sunt în curs de livrare, primele urmând să ajungă chiar luna aceasta în Capitală, dar şi achiziţia a 100 de tramvaie şi 100 de autobuze electrice – din fonduri europene, care vor duce, toate, la îmbunătăţirea calităţii aerului.

PMB face referire şi la dezvoltarea sistemului de transport public cu biciclete, la voucherele destinate achiziţionării, de către bucureşteni, a 30.000 de biciclete, precum şi la programul de stimulare a eliminării din traficul bucureştean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere.

Anul trecut, Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României din cauza calității aerului în 3 orașe: Bucureşti, Iaşi şi Braşov.