Potrivit unei înțelegeri între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, 7,953 de miliarde de euro vor fi alocate pentru viitorul Fond European de Apărare, proiect ce va finanţa viitoarele programe de cercetare şi dezvoltare din domeniul militar la nivel european, anunță uncomunicat al Consiliului UE.
„Mă bucur să anunţ că am convenit asupra creării unui instrument solid şi de viitor care va intensifica atât cercetarea cât şi dezvoltarea capacităţilor comune de apărare. Noul Fond European de Apărare (FEA) va mări capacitatea UE de a-şi proteja cetăţenii şi de a deveni un actor important pe scena globală”, a anunțat ministrul german al Apărării,Annegret Kramp-Karrenbauer, care deţine şi preşedinţia Consiliului UE.
Din această sumă, 5,3 miliarde vor fi alocaţi pentru programe de dezvoltare în domeniul apărării, iar 2,65 de miliarde vor fi destinaţi finanţării programelor de cercetare.
Anunţul a fost făcut odată cu stabilirea bugetului pe termen lung al UE, pentru perioada 2021-2027. Fondul face parte din strategia UE de stabilire a unei politici comune de apărare la nivel European, dar și de sprijinire a industriei europene de apărare în faţa concurenţei reprezentate de companiile din SUA sau Marea Britanie.
Liderii statelor membre ale UE au sancționat, zilele trecute, în cadrul summitului Consiliului European, acţiunile „ilegale şi agresive” ale Turciei în Marea Mediterană împotriva Greciei şi Ciprului.
Ankara s-a angajat în acţiuni provocatoare împotriva Greciei şi a Ciprului, fiind implicată şi militar în conflictele din Libia, Siria şi Nagorno-Karabah.
Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a fost mandatat să raporteze liderilor europeni, până cel târziu în martie 2021, cu privire la evoluţia situaţiei şi să propună apoi, dacă va fi necesar, extinderea sancţiunilor la alte persoane sau companii.
„Măsurile hotărâte vor fi sancţiuni individuale şi se vor putea decide măsuri suplimentare dacă Turcia îşi continuă acţiunile”, a explicat un diplomat european. O listă de nume va fi întocmită în următoarele săptămâni şi va fi supusă aprobării statelor membre.