Ucisă pentru că iubea oamenii: Balena Hvaldimir, despre care se zvonea fără dovezi că ar fi fost „spion rus”, a fost găsită moartă, cu răni multiple provocate de gloanțe

Ucisă pentru că iubea oamenii: Balena Hvaldimir, despre care se zvonea fără dovezi că ar fi fost „spion rus”, a fost găsită moartă, cu răni multiple provocate de gloanțe
sursă foto: Hepta (OLIVIER BORDE / BESTIMAGE)

Organizațiile pentru drepturile animalelor au declarat miercuri că mai multe focuri de armă au ucis o balenă beluga care a devenit faimoasă în Norvegia, după ce hamul său neobișnuit a stârnit suspiciuni că ar fi fost antrenată de Rusia ca spion, anunță CBS.

Împușcată pentru că era prietenoasă cu oamenii

Organizațiile NOAH și One Whale au declarat că au depus o plângere la poliția norvegiană, cerându-le să deschidă o „anchetă penală”.
Poreclită „Hvaldimir” într-un joc de cuvinte despre cuvântul norvegian pentru balenă, hval și presupusele sale legături cu Moscova, beluga albă a apărut pentru prima dată în largul coastei, în regiunea nordică a Norvegiei, Finnmark, în 2019.

Ea a fost găsit moartă sâmbătă, într-un golf de pe coasta de sud-vest a țării. Trupul său a fost transportat luni la o filială locală a Institutului Veterinar Norvegian pentru autopsie. Raportul va fi complet „în termen de trei săptămâni”, a spus o purtătoare de cuvânt a institutului.

„Avea mai multe răni de gloanțe pe tot corpul”, a declarat pentru AFP șefa One Whale, Regina Crosby Haug, care a spus că a văzut corpul lui Hvaldimir luni.

One Whale a fost fondată pentru a urmări beluga, care devenise o celebritate în Norvegia.
„Rănile de pe balenă sunt alarmante și de o natură care nu poate exclude un act criminal – este șocant”, a declarat directorul NOAH, Siri Martinsen, într-un comunicat.

„Având în vedere suspiciunea de faptă criminală, este esențial ca poliția să fie implicată rapid”, a spus ea.
O a treia organizație care a urmărit și ea mișcările balenei, Marine Mind, a declarat că a găsit cadavrul balenei Hvaldimir plutind în apă sâmbătă.

Hvaldimir ar mai fi putut să trăiască ani buni de zile

Cu o vârstă estimată între 15 și 20 de ani, Hvaldimir era relativ tânără pentru o balenă beluga, care poate trăi între 40 și 60 de ani.
Când a fost găsită pentru prima dată în 2019, biologii marini norvegieni au scos de pe ea un ham potrivit pentru o cameră de filmat și cuvintele „Echipament St. Petersburg” tipărite în engleză pe clemele de plastic.

Oficialii norvegieni au spus, fără dovezi, că Hvaldimir ar fi fost antrenat de marina rusă, deoarece părea să fie obișnuit cu oamenii.

Anul trecut, spionii militari britanici au spus că Rusia părea să antreneze delfini de luptă pentru a contracara forțele ucrainene.
„Suntem cu inima frântă”, a spus One Whale într-o declarație după ce Hvaldimir a fost găsit mort. „Și noi suntem supărați, pentru că a trebuit să luptăm atât de mult, atât de mult timp pentru a o ajuta să scape de pericol. Și în sfârșit era atât de aproape de a avea o viață mai bună.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`