Scandal uriaş la televiziunea publică. Reporterii TVR au realizat un reportaj cu camera ascunsă la persoanele care au declarat pe propria răspundere că nu au televizor acasă pentru a scăpa de taxa TV, potrivit B1 TV.
Reprezentanţii postului public s-au încurcat însă în răspunsuri atunci când au fost nevoiţi să explice cum au avut acces la lista declaraţiilor pe propria răspundere. Aceştia nu au putut să explice nici ce legătură poate avea un astfel de material cu interesul public.
Reprezentanții TVR au hotărât să îi verifice pe românii care au declarat pe pe propria răspundere că nu au televizor pentru a putea fi scutiți de taxa TV. O echipă de reporteri TVR a bătut la mai multe uși pentru a vedea dacă acest lucru este adevărat. Într-un apel telefonic un bărbat care era scutit de taxă a recunoscut că are cablu tv.
Demersul jurnaliştilor de la TVR a născut însă şi mai multe întrebări de ordin etic. Pe Facebook, numeroşi internauţi şi-au exprimat revolta faţă de modul în care televiziunea publică a folosit listele cu declaraţiile pe propria răspundere.
TVR se încurcă în explicații după vânătoarea cu camera ascunsă
#DIRECT_ONE_plutp9#
"TVR folosește date private și cheltuie banii contribuabililor pe acțiuni polițiienești în interes propriu.
TVR este o instituție publică și este finanțată de public pentru a servi interesul public. Lucru pe care nu l-a făcut niciodată în existența sa.
Propagandă în favoarea totalitarismului și puterii politice, cultul personalității, minciună în favoarea puterii, luptă neobosită împotriva drepturilor și libertăților omului, instigare la ură și violență, promovarea prostului gust și imposturii culturale și în divertisment, dezinteres pentru informația utilă publicului și, mai nou, utilizarea frauduloasă a datelor private în scopuri de intimidare și șantaj. Asta e TVR.În ultimul caz TVR a acționat ca o mafie utilizând banii publici în acțiuni de racketeering" a scris un abonat revoltat.
Reprezentanţii Paginademedia.ro le-au cerut celor de la TVR să explice cum au avut acces la nişte date confidenţiale şi ce şi-au propus mai exact cu această campanie. Cei de la televiziune publică nu au putut însă să ofere un răspuns concret.
"Dacă vă referiţi la folosirea datelor, acestea nu au fost transmise niciunui terţ, niciunei alte companii; le-au luat din declaraţiile de nedeţinere. Urmărim cu aceasta şi corectarea deficienţelor legislative; adică: legea nu prevede cine are dreptul să controleze şi nici nu prevede care ar fi penalitatea dacă declaraţia este falsă", se arată în explicatiile celor de la TVR. Aceştia au precizat că materialul a avut doar raţiuni jurnalistice şi nu a fost un demers comercial aşa cum a părut.
La finalul anului trecut, în Parlament a fost depus un proiect de lege prin care se dorea eliminarea taxei plătite de zeci de ani de către români. Autorii iniţiativei spun că, în forma actuală, legea este „neconstituţională, injustă şi discriminatorie atât pentru beneficiari, cât şi pentru operatorii privaţi.