Celebra mască a lui Tutankhamon vine în România: Află povestea din spatele BLESTEMULUI care a îngrozit o lume întreagă

Publicat: 23 03. 2018, 16:06

Celebra mască a lui Tutankhamon poate fi admirată la București.

Expoziţia “Comorile Egiptului Antic” aduce în România celebra mască a Faraonului şi mumii autentice, fragmente dintr-un sarcofag, foi de papirus şi bijuterii.

Expoziția Comorile Egiptului Antic rămâne deschisă la Biblioteca Națională a României în perioada 21 martie – 21 iunie 2018, de luni până duminică, între orele 10:00-19:00.

Cele 300 de artefacte (copii și piese originale), selectate din mai multe colecții private și prezentate sub forma unui show, recreează, în cadrul celor șase secțiuni tematice ale expoziției – Viața cotidiană, Dinastiile, Zeii și Religiile, Tutankhamon, Moartea și mumificarea, Transportul pe apă, războiul și construcțiile – atmosfera și emoțiile de acum câteva mii de ani, oferind vizitatorilor șansa unei veritabile escapade în enigmaticul trecut al egiptenilor.

Tutankhamon a domnit în Egipt în perioada 1336 î.e.n. – 1327 î.e.n., începându-şi domnia în jurul vârstei de 8 sau 9 ani. Istoricii spun că ar fi fost fiul lui Akhenaten, cunoscut sub denumirea de “regele eretic”. Tutankhamon s-a căsătorit cu sora lui vitregă, Ankhesenpaaten, şi avea vârsta de 17 sau 18 ani atunci când a murit. Cauza morţii sale a rămas până în zilele noastre un mister – ar fi putut să fie asasinat sau să fi murit din cauza unor răni suferite la o partidă de vânătoare.

Mormântul lui Tutankhamon, supranumit “regele-copil”, a fost descoperit în anul 1922, dupa3.000 de ani, dearheologul britanic Howard Carter care a reuşit să îl găsească, după mulţi ani de săpături sterile.

Se presupune că locul său de veci ar fi fost înconjurat de un blestem, iar cel care ar fi profanat mormântul ar fi dezlănţuit moartea.