Turiștii străini, impresionați de distracțiile inedite din România. „Nu sunt multe locuri în lume precum acesta”

Publicat: 30 12. 2024, 18:30
Actualizat: 30 12. 2024, 18:32
Cabanele de la munte care îi impresionează pe români

Revelionul a început mai devreme la munte. Turiștii își petrec zilele dintre sărbătorile de iarnă fie pe pârtii, fie în pensiuni, fie bucurându-se de atracțiile locale sau de tradițiile care au fost păstrate cu sfințenie în anumite părți ale țării.

Ce experiențe unice îi așteaptă pe turiști

În Ţara Dornelor, vizitatorii au parte de o distracție mai puțin obișnuintă și anume, o expediție cu foste mașini militare.

„Am urcat cu nişte camioane de armată pentru că dorim ca lumea să fie în grup, să socializeze, să vorbească între ei, să fie cât mai mulţi, cât mai compacţi. Avem turişti şi din Franţa, şi din Germania, şi din ţară”, a declarat Alin Mujdei, organizator, pentru Observator News.

Turiștii au primit cu mult entuziasm inițiativa, iar experiența de neuitat este completată de un peisaj care îți taie respirația.

„Este ceva interesant, nou pentru noi. E o privelişte frumoasă, extraordinară, şi ne bucurăm cu toţii de aceste momente unice, în familie şi cu prietenii”, a spus o turistă.

„Minunat. Ne bucurăm. Priveliştea este spectaculoasă”, a adăugat un turist.

După ce au parcurs un drum de 5 kilometri cu mașinile militare, turiştii ajung pe vârful Bârnărel, la 1.300 de metri altitudine, unde sunt aşteptaţi cu bucate tradiţionale.

„E special. Nu sunt multe locuri în lume precum acesta. E chiar tradiţional şi drăguţ. Suntem bucuroşi că suntem aici”, a spus o turistă străină.

Preţul unei astfel de aventuri de câteva ore ajunge la 250 de lei de persoană, fiind inclus și ospăţul culinar.

Cum sunt așteptați turiștii în alte zone ale țării

În același timp, în alte zone, distracția ia forma unor tradiții populare, pe care gazdele le-au păstrat și le respectă cu mândrie. În Baia de Fier, pare să nu se mai țină cont că perioada Ignatului a trecut, gazdele sacrificând un porc pentru oaspeţii care au ales să își petreacă Revelionul la pensiunea lor.

„Îi întâmpinăm pe oaspeţii noştri cu şorici, imediat o să facem jumări, pomana porcului, bineînţeles, şi seara o să fie cu muzică, voie bună şi un foc de tabără, bineînţeles”, a spus Crist Lera, administrator pensiune.

Atât soriciul copt, cât și jumările pregătite la ceaun au fost delicatese pentru musafiri.

Cât costă un sejur patru zile în Maramureș

În Maramureş, voia bună s-a mutat pe pârtii, acolo unde turiștii își petrec timpul pe schiuri. Pârtia Roata din stațiunea Cavnic a devenit zilele acestea un adevărat furnicar.

„Condiţiile sunt excelente. Undeva la 20% dintre turişti sunt din diaspora, românii plecaţi dincolo se pare că de sărbători preferă să schieze în România. Un timp de aşteptare de maxim 10-15 minute la instalaţia principală la orele de vârf”, a declarat Oana Poenar, administrator pârtie.

Pentru un sejur de 4 zile, o persoană a plătit suma de 2.000 de lei. Pachetul turistic include mic dejun, acces la SPA și cină festivă de Revelion.