Un sat din România, atestat documentar din 1548, este vizitat de turiștii din toate colțurile lumii, în ultimii ani fiind tot mai vizitat.
Mai exact, este vorba de Coşteiu de Sus este un sat în judeţul Timiş, comuna Margina, care are o populaţie de 188 locuitori (2002). Se situează în extremitatea de est a judeţului Timiş, la limita cu judeţul Hunedoara, scrie Click.
Sute de turişti din România, dar şi din Austria, Germania, Belgia sau din locuri îndepărtate, de peste Ocean, ajung în Coșteiu de Sus, pentru că au descoperit lanţul bisericilor din lemn din secolele XVIII – XX de la Margina, Breazova, Bulza, Coşeviţa, Coşteiu de Sus, Groşi şi Nemeşeşti, dar şi Mănăstirea Izvorul lui Miron.
De asemenea, un alt punct de atracție este Muzeul Satului de la Sinteşti, care adăposteşte documente vechi ale personalităţilor locului, instrumente muzicale care răsunau la marile sărbători în toate satele comunei, produse de manufactură, precum opincile din piele de bou, unice în ţară, dar şi porturi populare bănăţene, „ridate” de trecerea anilor.
Totodată, turiștii sunt încântați de preparatele specifice zonei, precum ciorba de miel și dulciurile delicioase.
„Vin turişti din ţară şi din străinătate. Mâncărurile de post, verdeţurile plac tare mult. Am organizat, recent, şi primul brunch de post cu sarmale de post, ciorbă de salată, ciorbă de urzici, pastă de leurdă, chiftele de ciuperci, de soia, tocăniţă de soia”, a dezvăluit Emilia Popa din Coşteiu de Sus, conform Agerpres.
„Ca dulciuri pregătim prăjituri cu bulion, cu mere, clătite pufoase cu apă minerală cu dulceţuri. Apa din sat are particule de aur, după ce a fost construit un foraj pentru canalizare şi au ajuns la o pânză freatică bogată în particule de aur. Sarmalele de post le fac cu făină de dovleac.
Măcinăm seminţele de dovleac prin râşniţă, iar făina o punem în ceapa prăjită, prăjim coji de pâine şi o tocăm foarte mărunt, apoi adaug piper, sare, orez, cimbru. În loc de carne pun făina de dovleac, să lege compoziţia. Eu vin dintr-o familie de slovaci, unde am avut o altă bucătărie, dar soacra m-a învăţat. Dintre mâncărurile slovace care îmi plac şi pe care le prepar sunt: găluştele cu brânză (haluştii), gogoşi pe abur, ciorba de cartofi dreasă cu lapte şi smântână. De Paşti, eu nu mănânc miel, dar gătesc. Fac ciorbă de miel, friptură de miel, sarmale, fripturi de porc şi pui”, a adăugat ea.