Turiștii străini adoră un sat din România. Vin din toate colțurile lumii pentru a-l vedea

Turiștii străini adoră un sat din România. Vin din toate colțurile lumii pentru a-l vedea
Foto simbol: Pixabay

Un sat din România, atestat documentar din 1548, este vizitat de turiștii din toate colțurile lumii, în ultimii ani fiind tot mai vizitat.

Turiștii străini adoră un sat din România

Mai exact, este vorba de Coşteiu de Sus este un sat în judeţul Timiş, comuna Margina, care are o populaţie de 188 locuitori (2002). Se situează în extremitatea de est a judeţului Timiş, la limita cu judeţul Hunedoara, scrie Click.

Sute de turişti din România, dar şi din Austria, Germania, Belgia sau din locuri îndepărtate, de peste Ocean, ajung în Coșteiu de Sus, pentru că au descoperit lanţul bisericilor din lemn din secolele XVIII – XX de la Margina, Breazova, Bulza, Coşeviţa, Coşteiu de Sus, Groşi şi Nemeşeşti, dar şi Mănăstirea Izvorul lui Miron.

De asemenea, un alt punct de atracție este Muzeul Satului de la Sinteşti, care adăposteşte documente vechi ale personalităţilor locului, instrumente muzicale care răsunau la marile sărbători în toate satele comunei, produse de manufactură, precum opincile din piele de bou, unice în ţară, dar şi porturi populare bănăţene, „ridate” de trecerea anilor.

Turiștii încântați de preparatele specifice zonei

Totodată, turiștii sunt încântați de preparatele specifice zonei, precum  ciorba de miel și dulciurile delicioase.

„Vin turişti din ţară şi din străinătate. Mâncărurile de post, verdeţurile plac tare mult. Am organizat, recent, şi primul brunch de post cu sarmale de post, ciorbă de salată, ciorbă de urzici, pastă de leurdă, chiftele de ciuperci, de soia, tocăniţă de soia”, a dezvăluit Emilia Popa din Coşteiu de Sus, conform Agerpres.

„Ca dulciuri pregătim prăjituri cu bulion, cu mere, clătite pufoase cu apă minerală cu dulceţuri. Apa din sat are particule de aur, după ce a fost construit un foraj pentru canalizare şi au ajuns la o pânză freatică bogată în particule de aur. Sarmalele de post le fac cu făină de dovleac.

Măcinăm seminţele de dovleac prin râşniţă, iar făina o punem în ceapa prăjită, prăjim coji de pâine şi o tocăm foarte mărunt, apoi adaug piper, sare, orez, cimbru. În loc de carne pun făina de dovleac, să lege compoziţia. Eu vin dintr-o familie de slovaci, unde am avut o altă bucătărie, dar soacra m-a învăţat. Dintre mâncărurile slovace care îmi plac şi pe care le prepar sunt: găluştele cu brânză (haluştii), gogoşi pe abur, ciorba de cartofi dreasă cu lapte şi smântână. De Paşti, eu nu mănânc miel, dar gătesc. Fac ciorbă de miel, friptură de miel, sarmale, fripturi de porc şi pui”, a adăugat ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:17 - Trenduri pentru nunțile anului 2025. Ce se poartă în materie de rochii, machiaj, locație și meniuri
21:12 - Crin Antonescu: Voi candida la prezidențiale cu sprijinul PNL, PSD, UDMR – va trebui să fie un sprijin semnificativ – dar e o candidatură pe care o asum individual și în calitate, formal, de independent (VIDEO)
21:11 - Eugen Tomac: „Nu cred că pe cineva surprinde tonul președintelui Trump. A spus-o în repetate rânduri că vine la Casa Albă cu o nouă viziune, cu o nouă abordare” (VIDEO)
21:05 - Victor Ponta acuzat de aroganță și trădare. Un lider PSD cere excluderea din partid (VIDEO)
20:56 - Bolojan, despre ”curățenia” de la Senat: Am introdus un sistem de pontaj electronic și normal că a deranjat. Cei care veneau doar luni și marți pe la birouri nu sunt încântați (VIDEO)
20:36 - Piața imobiliară, plină de provocări. Ce spun specialiștii despre prețurile de anul acesta
20:36 - Ilie Bolojan, despre salariile bugetarilor care lucrează în Senat: “Sunt diferite în funcție de posturile pe care le ocupă / Vor da concursuri. Le-am spus și ieri, au două soluții” (VIDEO)
20:09 - Bolojan nu renunță la demersurile sale de la Senat: Scopul nu e să concediem niște oameni, dar a continua risipa e lipsă de respect față de românii din munca cărora toți cei care lucrăm în sectorul public ne luăm salariile (VIDEO)
20:08 - Acesta este testul cu care poți diagnostica burnout-ul în doar 10 minute. Un specialist a explicat și cum poți să-l previi
20:06 - Premieră în Europa. Primul test cu un vehicul autonom la Brescia