Turiștii, înșelați de restaurantele de pe litoral. Cum deosebești hamsia de șprot
Una dintre preferințele culinare ale românilor aflați pe litoral este hamsia. Din păcate, administratorii unor terase aleg să folosească o alternativă mai ieftină și mai puțin gustoasă – șprotul. De cele mai multe ori, cumpărătorii nici nu își dau seama că au fost păcăliți, crezând că mănâncă mult doritele hamsii.
Cum deosebești hamsia de șprot?
Diferențierea între cele două specii poate fi dificilă atunci când peștii sunt prăjiți și condimentați, deoarece acestea pot influența într-o oarecare măsură aspectul și gustul. În cazul în care nu ești sigur, poți întreba bucătarul sau personalul restaurantului despre originea și specia de pește pe care o servești.
Există însă și câteva indicii care te pot ajuta să faci diferența:
- Structura osoasă: Hamsiile au un schelet osoasă mai pronunțat decât șprotul. Dacă găsești oase mai mari în bucățile prăjite, este posibil să fie hamsii.
- Hamsiile sunt în general mai mari decât șprotul. Când sunt prăjite, bucățile de hamsie vor fi mai mari și mai lungi în comparație cu cele de șprot, care sunt mai mici și mai robuști.
- Hamsiile prăjite au o textură mai crocantă. În schimb, sprotul are au un gust mai delicat și o textură mai moale.