Turiştii de pe litoral se plâng că au dat banii degeaba. Apa e în continuare rece ca gheața

Publicat: 11 08. 2023, 20:13
Foto simbol: Pixabay

Românii care au ales să petreacă vacanța de Sfânta Marie pe litoral nu au parte de zile norocoase. Apa este în continuare rece ca gheața, în ciuda temperaturilor ridicate.

Peste 200.000 de turişti şi-au făcut rezervări pe litoral. Gradul de ocupare al hotelurilor este de 100%.

Turiștii se plâng însă de apa rece. Mai ales că vacanţa costă ceva. „E foarte rece apa. Momentan este foarte rece, sperăm să se mai încălzească. Eu din Germania am venit pentru marea de aici, din România, dar m-am descurajat”, a declarat un turist pentru observatornews.ro.

„Îmi e frig!  Preţurile sunt mari. Am fost în Turcia şi nu se compară cu ce e la noi. Cinci zile stăm, sperăm ca măcar să avem o zi cu soare, să ne bucurăm şi noi de vacanţa pe care o sărbătorim o dată pe an. Vrem soare puternic, ca în alte ţări”, a spus un alt turist.

De vină ar fi fenomenul de upwelling care face ca marea să fie rece ca gheața. Curenții marini aduc apă extrem de rece din adâncime spre țărm.

România creşte capacitatea de tranzit a cerealelor din Ucraina de la 2 milioane la 4 milioane tone lunar, a anunțat Sorin Grindeanu

România creşte capacitatea de tranzit a cerealelor din Ucraina de la 2 milioane la 4 milioane tone lunar, a anunțat Sorin Grindeanu

Potrivit explicațiile celor de la Meteoplus, în această perioadă temperatura apei mãrii nu va avea mai mult de 13…15 grade la mal, valori comparabile cu lunile martie, aprilie.

Avem o scădere accentuată comparativ cu zilele trecute când am avut temperaturi de 24…25 grade în apa mării.

Potrivit oceanservice, vânturile care sufla pe suprafața oceanului împing apa. Apa se ridică apoi de sub suprafață pentru a înlocui apa care a fost împinsă. Acest proces este cunoscut sub denumirea de „upwelling”.

Upwelling are loc în oceanul deschis și de-a lungul coastelor. Procesul invers, numit „downwelling”, are loc și atunci când vântul face ca apa de suprafață să se acumuleze de-a lungul unei linii de coastă, iar apa de suprafață se scufundă în cele din urmă spre fund.

Apa care se ridică la suprafață ca urmare a upwelling-ului este de obicei mai rece și este bogată în nutrienți. Acești nutrienți „fertilizează” apele de suprafață, ceea ce înseamnă că aceste ape de suprafață au adesea o productivitate biologică ridicată. Prin urmare, zonele de pescuit bune se găsesc în mod obișnuit acolo unde upwelling-ul este obișnuit.