Turiștii aflați pe litoral, avertizați de specialiști. Ce pericol se ascunde pe fundul mării?

Publicat: 24 07. 2022, 16:47
Foto: BulgariaTravel.org

Specialiștii lansează o nouă alertă pentru turiștii aflați pe litoral.  S-au înmulțit incidentele care vizează atacul aricilor de mare în rândul celor care petrec vacanța în această perioadă pe litoralul românesc.

Pericolul care îi vizează pe turiștii aflați pe litoral

Aricii de mare sunt niște vietăți ce pot infecta corpul uman și care pot provoca chiar și decesul în cele mai rare situații. Vietățile marine sunt periculoase în special pentru că spinii acestora sunt foarte greu de îndepărtat din momentul în care pătrund în piele și e nevoie urgență să mergi la medic dacă ești înțepat.

E foarte ușor să-ți dai seama dacă ai fost înțepat de un arici de mare, căci leziunea e rotundă, iar spinii rămân la nivelul pielii, ceea ce determină ca înțepătura să fie foarte dureroasă și intensă. Reacțiile alergice după o astfel de înțepătură sunt frecvente, iar dacă nu mergi la medic cât mai rapid, atunci riști chiar să mori, căci nu ai primit un tratament corespunzător.

Aricii de mare fac parte din aceeași familie a stelelor de mare, însă ei au sisteme de apărarea împotriva prădătorilor pe care le folosesc în momentul în care sunt expuși unui pericol.

Datorită faptului că există mai multe specii de arici de mare, atunci trebuie să apelezi la medic pentru a știi clar dacă e vorba despre un arici otrăvitor sau nu. Înțepătura poate să producă șoc anafilactic, dar și alergii. Totuși, de cele mai multe ore înțepătura acestora a provocat doar durere și nimic mai mult.

Recomandările specialiștilor

Reacțiile alergice la înțepătura de arici de mare sunt cele care pot pune viața în pericol, motiv pentru care este obligatorie vizita la medic.

Primul ajutor în cazul înțepăturilor de arici de mare constă în îndepărtarea promptă a spinilor lor, potrivit sfatulmedicului.ro.

Această operațiune nu se face cu penseta, deoarece spinii se pot rupe și pot migra în mai multe zone ale pielii, provocând efecte secundare neplăcute.

Dacă vârful a rămas blocat în straturile mai profunde ale pielii, se recomandă înmuierea zonei afectate în oțet, întrucât acesta poate ajuta la dizolvarea spinului.

Spinul este complet eliminat când nu se mai observă puncte negre sau gri la suprafața pielii. Dacă prima înmuiere în oțet nu este eficientă, se continuă aplicarea unor comprese cu oțet timp de mai multe ore pe zi, până ce spinii dispar complet.