Turiști români, umiliți de autoritățile britanice: ”Toată lumea a fost primită, mai puțin noi”
Plecați să savureze clipe de relaxare într-o vacanță petrecută în locuri exotice, 33 de cetățeni români au trecut printr-o experiență umilitoare atunci când nava de croazieră la bordul căreia erau îmbarcați a acostat în Tortola, cea mai mare și mai populată insulă din arhipelagul Insulelor Virgine Britanice, situată în Marea Caraibelor.
Toată întâmplarea petrecută pe 26 decembrie, una care demonstrează că există încă țări și teritorii în care cetățenilor români li se poate refuza intrarea, deși, potrivit ministerului de Externe, ar trebui să aibă acces fără vize, a fost relatată de o româncă, într-o postare făcută pe Facebook.
”Ca români nu avem ce căuta în Insulele Virgine Britanice”
”Vă spun o poveste tristă despre noi, ca români, în Caraibe. Azi dimineață, am ajuns, cu vasul de croazieră, în Tortola, teritoriu britanic, unde ca român nu ai nevoie de viză conform Departamentul Consular – MAE Romania.
Însă doar nouă, celor 33 de români de la bord, ni s-a refuzat accesul pe teritoriul Insulelor Virgine Britanice. Fără explicație, fără nimic. Pașapoarte reținute!
Toată lumea a fost primită, mai puțin noi. Am trimis emailuri la MAE, la consulatul român de la Londra, la emigrările din Tortola și le cerem scuze că-i deranjăm, pentru că e Crăciun. Poate, mâine, ne vor primi în St. Kitts and Nevis”, și-a început turista româncă postarea.
Se pare că decizia autorităților din Insulelor Virgine Britanice, de a nu permite debarcarea turiștilor români, ar avea legătură cu faptul că unii concetățeni ar fi folosit această rută pentru a intra fără viză pe teritoriul Statelor Unite.
Rută folosită de români pentru a intra ilegal în SUA
”Neoficial, am aflat că unii români au aflat despre o rută prin Caraibe de a intra în USA. Dar, de aici, până să ne interzică pe toți e cale lungă. Și nu vreau să public conversația cu MAE.
Pe site-ul MAE încă scrie că, noi, românii, suntem bineveniți și nu avem nevoie de viză. So wrong! Ca români nu avem ce căuta în Insulele Virgine Britanice, vă zic din pățanie! Am stat în apele teritoriale azi, eu și cei 32 de români umiliți, 24 de ore. Și acum, vasul a plecat! Sper că, mâine, voi fi lăsată să cobor de pe vas”, a mai scris turista româncă.
”Am fost acolo acum 22 de ani, și nici măcar nu eram în UE”.
Destui dintre cei care au comentat postarea au fost surprinși de cele relatate, cu atât mai mult cât, chiar și în urmă cu 22 de ani, accesul românilor era permis pe teritoriul Insulele Virgine Britanice.
„Am fost acolo acum 22 de ani. Nu mi-au cerut nici măcar pașaportul când am coborât de pe vas. Și nu eram nici măcar în UE”, a comentat cineva. „Nimic nu mai e ce era”, a adăugat altcineva.
„Neplăcută știre, dar mai ales penibilă situația în sine. Un fel de «Wellcome de aici». Și da, e foarte discriminantă”, a completat altcineva.
Reacția Ministerul Afacerilor Externe
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat că au fost întreprinse demersuri în regim de urgență pentru obținerea informațiilor cu privire la motivele interzicerii accesului unui grup de turiști români pe teritoriul Insulelor Virgine Britanice.
”Consulatul General al României la Londra a întreprins demersuri în regim de urgență pe lângă autoritățile competente din Insulele Virgine Britanice, precum și pe lângă Ministerul Afacerilor Externe britanic (FCDO), în vederea obținerii unor informații relevante cu privire la situația cetățenilor români și a motivelor care au stat la baza nepermiterii intrării pe teritoriul sus-menționat.
Consulatul General al României la Londra monitorizează în permanență evoluția situației fiind pregătit să acorde asistență consulară, conform competențelor, dacă situația o va impune”, a transmis MAE, conform Adevărul.
Problema întâmpinată de cetățenii români nu e una singulară, alte persoane au reclamat în ultimii ani despre abuzurile la care au fost supuși de autoritățile unor state, atunci când încercau să intre pe teritoriul lor ca turiști.
Este foarte bine cunoscut cazul Mexicului, o țară care respinge accesul turiștilor români, fără a le oferi vreo explicație. Faptul că deși această problemă este cunoscută autorităților române, care n-au reușit s-o rezolve pe parcursul atâtor ani, nereușind să-i aducă pe mexicani la masa negocierilor, demonstrează limitele politicii externe a României.