Turismul în Delta Dunării, afectat de situația din Ucraina. Prima cursă a navei de croazieră a fost amânată
Nava de croazieră din Delta Dunării urma să plece joi pe brațul Sfântu Gheorghe, însă prima cursă a fost amânată din cauza tensiunilor din Ucraina și cel mai probabil va avea loc în luna martie. Turiștii care cumpăraseră bilet pentru croaziera de Ziua Îndrăgostiților au fost de acord cu amânarea excursiei, a precizat administratorul navei, Marius Crivțonencu, pentru Agerpres.
Prima cursă a navei de croazieră din Delta Dunării, amânată din cauza situației din Ucraina
„În martie şi aprilie, vom merge pe braţele Sulina şi Sfântu Gheorghe. Vom petrece sărbătorile pascale pe braţul Sulina, iar noutatea acestui an va fi colaborarea cu Serbia şi Croaţia. În mai, vom lansa croaziera spre Serbia şi Croaţia, cu menţiunea că anul acesta Novisad este capitală culturală europeană”, a spus Marius Crivțonencu.
Nava de croazieră a fost lansată la apă în martie 2021, în prezența ministrului Mediului. Deși inițial era destinată exclusiv turiștilor români care doreau să vadă Delta Dunării, ulterior pachetele s-au extins cu excursii în Ucraina. Prin aceeași firmă, în ultima pare a anului trecut, turiștii din Ucraina au putut vizita Delta Dunării, Valea Prahovei și Bucureștiul.
„Primul an a fost bun, cu o creştere frumoasă a interesului turiştilor, încununată la final de an cu nava încărcată la capacitate maximă cu ocazia Revelionului. (…) E un moment de cumpănă pe această direcţie, din cauza situaţiei create (în Ucraina, n.red.) şi ne adaptăm cu soluţii noi”, a adăugat administratorul navei.
Unii operatori turistici din Deltă spun că în 2014, anul în care Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea și a izbucnit războiul din estul Ucrainei, circa trei sferturi dintre turiștii din străinătate au renunțat la vacanțele din rezervație din cauza contractelor de asigurare, care nu-i acoperă în cazul în care țara vizitată este vecină cu una aflată în conflict.
Federația Rusă a concentrat peste 100.000 de trupe în apropierea frontierelor ucrainene, însă neagă în continuare că ar pregăti o invazie. În Belarus are loc cea mai mare desfășurare rusească după încheierea Războiului Rece, așa cum indica recent secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, s-a arătat de părere că trăim cel mai periculos moment pentru securitatea europeană din ultimele trei decenii.