Doctorul Mircea Beuran, care și-a consolidat celebritatea ca plagiator dovedit, își exprimă, într-un interviu pentru EVZ, diverse puncte de vedere cu privire la sistemul medical actual, într-o antiteză total nepotrivită medic-pacient.
Iată câteva perle revoltătoare ale șefului Secției de Chirurgie de la Spitalul Floreasca:
„Toată lumea se miră pentru că acasă e sănătate curată și când ajung la spital toți au probleme. Pai îl stricăm noi aici? Nu vin ei bolnavi la spital? Gândirea și atitudinea sunt foarte agresive când intri în spital. ”
„Ura asta a fost construită. Și va exista atâta timp cât există dorința de a căuta malpraxisul. (…) Nu pot însă să înțeleg un lucru: de ce la malpraxis ți se cere jumătate de milion de euro, când tu ai salariul de 4.000 de lei?! ”
„Toată lumea e speriată că sunt microbi în spital, dar a luat cineva mostre din gări, din autogări, să vadă ce germeni cresc? Păi nu vin cu toți microbii în spital, îi lasă acasă? E punctul cel mai sigur de întâlnire a tuturor germenilor.”
„Eu cred că invidia medicală este cea care l-a înfundat pe doctorul Burnei. Nu cred acuzațiile aduse acestui om… ”
„Spitalul nu face oameni noi, ci îngrijește și caută să-i repare din ce mai e bun în ei”
Interviul integral poate fi citit AICI.
Mircea Beuran este protagonistul primului mare scandal de plagiat din România, izbucnit în septembrie 2003 pe când era ministru al Sănătăţii în guvernul Adrian Năstase, și soldat cu demisia demnitarului, o lună mai târziu.
Totul a început când o comisie numită de Senatul Universității de Medicină și Farmacie„Carol Davila”din Bucureşti a ajuns la concluzia că„Ghidului medicului de gardă”(publicat de Editura Scripta București în 1997), avându-i ca autori cordonatori pe Mircea Beuran și dr. Gerald Popa, reprezintă un plagiat, fiind o traducere a volumului„On Call – Principles and Protocol”, de G.M. Jillis S.A. Marshall, J. Ruedy, apărut în„Blue Books Sers”(Editura W.B. Sounders Company, Philadelphia, 1989). Comisia a propus Senatului UMF„Carol Davila”sancționarea conf.univ.dr. Mircea Beuran cu retragerea tuturor titlurilor universitare. Totuşi, câteva luni mai târziu, în ianuarie 2004, Beuran a câştigat, la Tribunalul Bucureşti, procesul pe care l-a intentat UMF Bucureşti, care îl concediase în urma scandalului.