Curtea de Apel Bucureşti i-a dat dreptate procurorului Doru Ţuluş şi a decis anularea ordinului de revocarea din DNA semnat de Laura Codruţa Kovesi în iulie 2017 când Ţuluş a fost înlăturat alături de Mihaiela Moraru Iorga după un conflict cu fosta şefă a parchetului anticorupţie. Decizia nu este definitivă.
„Anulează Ordinul nr. 300/05.07.2017 emis de Procurorul Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Respinge ca nefondat capătul de cerere privind daunele morale. Obligă pârâtul la plata către reclamant la cheltuieli de judecată în sumă de 7611, 78 lei”, se arată în minuta instanţei Curţii de Apel Bucureşti.
Totodată, magistraţii au admis şi cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstitutionalitate a articolului 87, alineat 8 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
„Procurorii numiţi în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pot fi revocaţi prin ordin al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu avizul secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei sau în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare”, este alineatul 8 din articolul 87.
Kovesi a motivat în momentul semnării ordinului de revocare că asupra procurorului există „suspiciuni rezonabile ca imparţialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluţionat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile”.
Mai exact, lui Doru Ţuluş i s-a reproşat faptul că şi-a vândut drepturile litigioase asupra unor restanţe salariale către un om de afaceri – Mihai Rotaru. Ulterior, Rotaru a fost implicat într-unul dintre dosarele ANRP şi a fost trimis în judecată, alături de fostul lider al PDL Ioan Oltean.
Scandalul dintre Kovesi şi procurorii Ţuluş şi Moraru Iorga a pornit exact după apariţia în presă a înregistrărilor cu procurorul şef al DNA.