Organizația Mondială a Sănătății a oferit variantei sud-africane a SARS-CoV-2 numele de „Omicron” – o denumire inspirată de alfabetul grecesc, cum s-a întâmplat și în cazul variantelor Alpha și Delta. Totodată, agenția sanitară a ONU a recomandat statelor să nu se grăbească să instituie restricții de călătorie până nu vor fi centralizate mai multe date despre noua tulpină virală, potrivit Deutsche Welle.
ONU a decis vineri să clasifice noua tulpină B.1.1.529 a SARS-CoV-2 drept „o variantă de îngrijorare” și a intitulat-o „Omicron”.
Decizia vine în contextul în care agenția sanitară a ONU a organizat o reuniune de urgență la Geneva, întrevedere care a avut în prim-plan noua variantă virală. Tulpina Omicron a fost depistată inițial în Africa de Sud, însă la circa două săptămâni distanță a fost depistat un prim caz de acest gen și în Europa, mai exact în Belgia. Varianta fusese depistată și pe teritoriul Israelului, și la Hong Kong.
Potrivit OMS, varianta Omicron pare să prezinte un risc crescut de reinfectare. Organizația le-a cerut statelor să intensifice eforturile de secvențiere și să transmită datele mai departe.
„Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care câteva sunt îngrijorătoare”, spune OMS.
De altfel, Radu Țincu, medic primar ATI, precizase pe B1 TV că noua variantă virală are 32 de mutații la nivelul proteinei de suprafață spike.
Testele PCR par să fie capabile să detecteze și infectările cu varianta Omicron, ceea ce înseamnă că actualul sistem de diagnosticare ar trebui să funcționeze în continuare.
Purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, a îndemnat statele să nu se grăbească în a impune restricții de călătorie, spunând că oficialii ar trebui să aplice „o abordare științifică”.
„În acest moment, implementarea măsurilor de călătorie este nerecomandată”, a fost poziția purtătorului de cuvânt al OMS.
Premierul a precizat că Guvernul României a luat notă de recomandările lansate de Comisia Europeană și de OMS.
„Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluția pandemiei în plan național și internațional. Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Mă voi consulta cu factorii decizionali din România și vom anunța în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2”, a scris Nicolae Ciucă, vineri seară, pe Facebook.