Mihai Tudose a aprobat negocierea dintre Cupru Min şi un chinez, numit de SRI „pericol pentru siguranţa naţională”, privind cedarea producţiei României de minereu de fier

Publicat: 03 04. 2018, 11:04

Jurnaliştii de la GSP au dezvăluit luni cum Societatea Cupru Min a vândut printr-un contact pe doi ani semnat în octombrie 2017 cu o companie din Hong Kong toată producţia de mineriu de fier a României. Compania aceasta este reprezentată de Wang Yan, un controversat om de afaceri chinez căruia i-a fost retrasă cetățenia română în urmă cu câțiva ani, la solicitarea SRI, pentru că reprezenta „un pericol pentru siguranţa naţională”. (Detalii AICI)

Marţi, aceştia au prezentat cum prima dată când s-au prezentat la negoieri, partea chineză a fost refută, darapoi aceştia au venit cuaprobarede la foştii miniştri ai Economiei, MIhai Tudose şi Mihai Fifor.

„Cred că în perioada vizitelor acelea, că au fost prima, când nu i-am primit, și apoi a doua, prin vară, când au venit cu aprobare, miniștri erau domnii Tudose și Fifor”, spune fostul director al Cupru Min, Nicolae Turdean, pentru tolo.ro.

Nicolae Turdean este directorul Cupru Min, care a semnat alături de Wang Yan contractul, dar care s-a retras din companie la trei luni după ce a semnat.

Fostul director a arătat în interviul menţionat şi cum Ambasada Chinei a fost implicată în discuţiile dinainte de încheierea contractului şi a arătat că partea chineză este interesată să investească în Cupru Min.

Wang Yan este unul din cele 5 persoane ce au avut cetăţenia română retrasă. Ceilalţi 4 au fost acuzaţi de terorism sau ceva la fel de grav precum terorismul. Este vorba de Olga Selezniova, Said Baaklini, Omar Hayssam şi Kassem Hassan.

Motivul retragerii cetăţenie este păstrat secret, dar se încadrează la litera de lege care precizează următoarele: ”Subminarea, sabotajul sau orice alte acțiuni care au ca scop înlăturarea prin forță a instituțiilor democratice ale statului ori care aduc atingere gravă drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor români”.

Numele acestuia apare în investigaţia GSP privind dosarul Shanghai, despre o reţea de prostituţie cu minore din 2005, reţea controlată de mafia chineză din România şi protejată la vârf în poliţie.