Conflictul actualei puteri din România cu americani nu dă semne să se oprească. Dacă liderii PSD-ALDE s-au înghesuit să critice Departamentul de Stat american pentru că a îndrăznit să atragă atenția că modificările la legile justiției, Tudorel Toader, un ministrul teoretic apolitic, nu se dă în lături în a intrat și el în conflict.
"Faptul că un ambasador, un departament își exprimă o anumită poziție nu trebuie să ne îngrijoreze pentru că noi, repet, avem competențele, capacitatea, libertatea de a legifera. Noi trebuie doar să avem grijă, repet, să avem grijă să ne îndeplinim acest mandat în limitele statului de drept și în parteneriatele și colaborările pe care le avem", a afirmat Tudorel Toader, conform hotnews.ro.
Ministrul Justiției a susținut că are o relația bună cu ambasadorul american la București, Hans Klemm, în ciuda faptului că pozițiile lor public sunt diferite.
"Eu am luat poziție publică față de acest comunicat și vă spuneam – și repet – că Departamentul de Stat se exprimă cum și cât i se permite. Eu am discutat de multe ori cu ambasadorul SUA. Chiar dacă uneori nu am fost cu totul de acord în unele probleme, chiar dacă uneori am mai pus niste accente și ne-am trimis niște mesaje publice, fondul relației este de bună colaborare.
Nu înseamnă că dânsul nu are libertatea să-și exprime o opinie, dar, dacă-și exprimă o opinie, o preocupare, o îngrijorare, nu înseamnă că îmi schimb condiția și eu mă abat de la ceea ce știu că trebuie să fac, în parametrii competențelor legale și în parametrii exigențelor constituționale", a susținut ministrul Justiției.
Departamentul de Stat al SUA a emis, luni seară, un comunicat public în care cere Parlamentului să respingă modificările la legile justiției pentru că acestea pun în pericol statul de drept și afectează lupta împotriva corupție. La această poziție, Dragnea și Tăriceanu au replicat prin comunicat în care susțin că americanii nu știu situția exactă din România și au fost manipulați cu păreri din opinia publică.