Tudorel Toader, despre o ordonanță de abrogare a legii recursului compensatoriu: Ce, este treaba ministrului Justiției să dea ordonanțe? Mai întâi să își asume consecințele legii inițiatorii 

Publicat: 14 01. 2019, 15:58
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat luni că nu el este cel care trebuie să ia o decizie cu privire la o eventuală abrogare a legii recursului compensatoriu. Asta după ce USR a solicitat ca Guvernul să emită o ordonanță de urgență prin care această lege să fie abrogată.

„Ce, este treaba ministrului Justiției să dea ordonanțe?”, a declarat Tudorel Toader pentru HotNews.ro, precizând și că înainte de o discuție cu privire la adoptarea unei astfel de ordonanțe, este nevoie ca „inițiatorii și avizatorii acestei legi să își asume consecințele ei”.

”Eu nu am primit o astfel de solicitare. În al doilea rând, aș vrea să se clarifice parcursul legislativ privind recursul compensatoriu – cine l-a inițiat, fosta guvernare tehnocrată, cum l-a avizat CSM-ul în componența anterioară, care a zis că zilele ar trebui să se considere ca executate efectiv, și nu să dea beneficiu la liberarea condiționată, cum a fost adoptată legea de Parlament, că a intrat în vigoare la scurt timp după ce am devenit ministru. (…) Ce, ministrul dă o Ordonanță? (…) Mai întâi să își asume consecințele legii inițiatorii și avizatorii acestei legi, cei care pe parcurs au modificat-o”, a declarat Tudorel Toader, pentru sursa citată.

De altfel, Tudorel Toader a amintit și într-o postare pe Facebook de faptul că legea recursului compensatoriu a fost inițiată în timpul Guvernului Cioloș și a intrat în vigoare la scurt timp după ce el a devenit ministrului Justiției.

”Simple precizări: În repetate rânduri, am arătat următoarele: proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost inițiat de către guvernarea tehnocrată, faptul că CSM (în componența anterioară) l-a avizat și a propus considerarea zilelor ca fiind executate, că a fost adoptat de parlament, că a intrat în vigoare la scurt timp după ce am devenit ministru și că studiul de impact nu se face după ce legea intră în vigoare!

PS: Consecințele trebuiesc asumate de către cei care au inițiat, cei care au avizat, de către cei care au validat respectiva lege!”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Deputatul USR Stelian Ion a anunțat că va depune un proiect de lege privind abrogarea legii recursului compensatoriu, prin care pușcăriașii, motivând că sunt tinuți în condiții necorespunzătoare, pot cere eliberarea mai devreme.

Ministerul Justiței recunoaște că peste 180 de infractori eliberați din închisori pe baza recursului compensatoriu au recidivat și au comis din nou fapte deosebit de grave: crime, tentative de crimă, violuri, tâlharii. În total, aproape 11.000 de deținuți au fost eliberați mai devreme.