Angajaţii din penitenciare au anunţat că ar putea depune o plângere penală împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru abuz în serviciu. Nemulţumirea acestora vine din faptul că nu a fost respectată legea privind plata orelor suplimentare efectuate şi nerecuperate în termen de 60 de zile, subliniind că au fost păgubiţi cu aproape 3 milioane de lei.
Sindicaliştii arată că nu şi-au primit banii pentru orele suplimentare în ziua de salariu, respectiv marţi, 10 iulie, pentru că ministrul Justiţiei a întârziat semnarea unui ordin în acest sens.
„Expeditorul (Ministerul Justiţiei, n.r.) ne informează că ministrul Toader (Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, n.r.) a fost în concediu şi şi-a delegat atribuţiile, după care ne informează că a semnat azi, comiţând cel puţin două faulturi logice majore. Astfel, şi ieri şi săptămâna trecută se cunoştea faptul că ministrul ar fi fost în concediu, deşi în perioada asta a fost extrem de disponibil pentru declaraţii politice şi informări de presă. N-am primit însă un răspuns, decât după ce am ameninţat cu o noua plângere penală. De asemenea, de la data adoptării, ministrul Justiţiei a avut peste 3 luni la dispoziţie ca să semneze acest ordin. Ar fi fost deci suficient timp pentru ca angajaţii din penitenciare să nu fie păgubiţi cu aproape 3 milioane de lei, aceasta fiind valoarea totală estimată a orelor suplimentare care ar fi trebuit să se plătească azi”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), conform Agepres.
În urma protestelor organizaţiilor sindicale, în Parlament s-a aprobat, prin Legea nr. 79/2018, ca orele suplimentare care nu pot fi recuperate în termen de 60 de zile să fie plătite angajaţilor din penitenciare şi poliţie începând cu data de 1 aprilie.
„În consecinţă la salariul din iulie ar fi trebuit plătite orele nerecuperate în aprilie. Ceea ce nu este posibil din vina ministrului Justiţiei”, susţin reprezentanţii FSANP.
În plus, angajaţii din penitenciare afirmă că mai au de recuperat peste un milion de ore suplimentare din perioada 2016 – 2018 pentru care trebuie găsită o soluţie legislativă şi bugetară, fiind vorba de o datorie de peste 10,5 milioane de euro.
„În consecinţă îl avertizăm public că nerespectarea legii în ceea ce priveşte plata orelor suplimentare efectuate şi nerecuperate în termen de 60 de zile ne va pune în neplacuta situaţie de a depune o noua plângere pentru abuz în serviciu sau, după caz, neglijenţa în serviciu împotriva domniei sale. Încă mai sunt pedepsite”, subliniază FSNAP.