Magistrații din toată țară au protestat ieri în fața instanțelor de judecată față de modificările la legile justiției adoptate în Parlament și față de ceea ce pregătesc parlamentarii prin schimbările la codurile penale.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a comentat acest protest, într-o conferiță ținută marți dimineață, afirmând că în calitatea lor de cetățenii aceștia pot protesta, dar ca magistrați au anumite restricții.
"În calitate de cetăţeni, magistraţii îşi pot exprima toate drepturile pe care legea le conferă. În calitate de magistraţi, au restricţiile pe care le prevede Constituţia şi pe care le prevăd legile speciale, pe de altă parte. În calitate de cetăţeni, la modul organizat sau spontan pot protesta, în calitate de magistraţi, trebuie să respecte legea fundamentală şi legile speciale. După ce mă voi documenta, voi exprima un punct de vedere mai documentat.", a declarat Tudorel Toader.
Cât privește legile justiției, Tudorel Toader a atras atenția că fiecare instituție în parte are competențele sale în baza Constituției, magistrații fiind cei care fac legea, iar Parlamentul legiferează.
"În baza principiului separaţiei puterilor în stat, fiecare dintre cele 3 puteri are câte o competenţă stabilită în Constituţie. Prin urmare, magistratul trebuie să înfăptuiasca justiţia, adică să interpreteze şi să aplice legea. Dacă legea e neclară, apelează la Curtea Supremă pentru un recurs în interesul legii, ca să fie o practică unitară. Dacă e legea neconstituţională, judecătorul poate sesiza CCR, care să verifice conformitatea legii. Magistraţii, prin CSM, îşi dau avizul cu privire la legile justiţiei, şi nu la modificări din procedura penală. Îndemnul meu a fost şi va fi să rămânem toţi în matca constituţională, să ne îndeplinim fiecare atribuţiile şi competenţele stabilite constituţional şi la rang infraconstituţional", a precizat ministrul Justiției.