Soarta lui Tudorel Toader depinde de decizia CCR privind completurile de la Curtea Supremă: Moțiunea împotriva ministrului justiției ar putea fi amânată până miercuri 

Publicat: 08 04. 2019, 13:45
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Dezbaterea și votul pe moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, au fost amânate pentru miercuri, potrivit unor surse politice, citate de Știripesurse.ro.

Decizia ar fi fost luată în contextul în care la ședința de luni nu s-ar fi întrunit cvorumul de lucru din cauza absențelor de la PSD și PNL.

În aceste condiții, votul pe moțiune va avea loc chiar în ziua în care judecătorii de la Curtea Constituțională trebuie să se pronunțe cu privire la situația completurilor specializate pe corupție de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Și totul are loc în contextul în care, referindu-se la ordonanţele pe tema Codului Penal, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că Tudorel Toader trebuie să înţeleagă faptul că nu mai poate continua aşa, că trebuie să înceteze cu această atitudine. În ultimele luni, Toader a tot anunţat că va da nişte ordonanţe de urgenţă care de fapt nu s-au dat şi despre care nici nu se crede că avea intenţia să le dea vreodată. Dragnea a precizat că este apanajul prim-ministrului să decidă în privinţa ministrului Justiţiei.

Soarta lui Liviu Dragnea va fi decisă de către Curta Constituţională a României. În cazul în care CCR constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională rezultat din refuzul ÎCCJ de a forma completuri specializate pentru cazurile de corupţie, dosarul angajărilor fictive, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi şase luni de închisoare, ar putea fi rejudecat pe fond.

O sesizare făcută la Curtea Constituţională de Florin Iordache, lăsat la conducerea Camerei Deputaţilor de Liviu Dragnea cât a fost internat, ar putea să aducă încă o şansă la libertate unor controversaţi politicieni condamnaţi la închisoare. Este vorba despre componenţa completurilor de la Curtea Supremă, formate din trei judecători. Lista celor care speră la încă un proces este deschisă de preşedintele PSD.

Liviu Dragnea a invocat nelegalitatea modului în care sunt judecate dosarele de corupție la Curtea Supremă prin avocații săi, în etapa finală a dosarului în care este condamnat în primă instanță pentru instigare la abuz în serviciu.

Liderul social-democrat a fost condamnat în primă instanță la trei ani și șase luni de închisoare de un complet format din trei judecători de la Secția penală a Înaltei Curți. Avocații săi au invocat că la Înalta Curte nu sunt completuri specializate pentru judecarea faptelor de corupție și au cerut reluarea de la zero a dosarului.